Doi noi sateliți s-au adăugat flotei Galileo
6, December 2021

Pe 5 decembrie, cea mai mare constelație de sateliți a Europei a fost extinsă cu încă doi sateliți de navigație Galileo. Aceștia au fost lansați cu o rachetă Soyuz de la Portul Spațial European din Guyana Franceză. Sateliții Galileo 27-28 se adaugă celor 26 de sateliți de pe orbită, care împreună oferă cea mai precisă poziționare prin satelit pentru peste 2,3 miliarde de utilizatori din întreaga lume.

Paul Verhoef, directorul de navigație al ESA, a declarat: “Lansarea de astăzi marchează cea de-a 11-a lansare de sateliți operaționali Galileo în zece ani: un deceniu de muncă intensă a partenerilor europeni ai Galileo și a companiilor europene, pe parcursul căruia Galileo s-a dovedit inițial un sistem funcțional, după care a început să furnizeze servicii în 2016. Acești noi sateliți vor spori robustețea constelației, astfel încât să putem oferi un nivel mai ridicat de de servicii.”

Lansatorul Soyuz VS-26, operat de Arianespace și comisionat de ESA, s-a ridicat de la sol din Guyana Franceză pe 5 decembrie, la ora 01:19 CET, ora 2:19 ora României având la bord cei doi sateliți de 715 kg.

În următoarele săptămâni, sateliții vor fi manevrați cu ajutorul propulsoarelor de la bord pe orbita finală, aflată la 23222 km. În același timp, sistemele de la bord vor fi verificate treptat în vederea utilizării.

Cei doi sateliții lansați pe 5 decembrie sunt primii din totalul a 12 sateliți Galileo de primă generație, ce reprezintă o versiune îmbunătățită a modelului existent.

Înainte de a se îndrepta spre Guyana Franceză pentru lansare, sateliții au fost supuși unor teste riguroase la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (ESTEC) al ESA din Olanda, unde se află cel mai mare centru de testare a sateliților din Europa. În locația respectivă, există încă șase sateliți Galileo care sunt fie în curs de testare, fie depozitați în așteptarea transportului către America de Sud.

Restul celor 10 sateliți de primă generație vor fi lansați în următorii trei ani. Acești vor fi urmați de cei mai avansați și mai puternici sateliți de navigație construiți vreodată, complet reconfigurabili — sateliți Galileo de-a doua generație.

În prezent, ESA construiește acești sateliți împreună două consorții de companii europene, astfel încât să fie asigurate competitivitatea și redundanța. Prima lor lansare este programată pentru 2024.

Mai multe informații sunt disponibile la acest link.

Credit imagine: ESA/CNES/Arianespace/Optique Vidéo du CSG – S Martin