Desprinderea unui ghețar, monitorizată de misiunea Copernicus
2, October 2019

Un ghețar uriaș s-a desprins de calota Amery, în Antarctica, între 22 și 25 Septembrie conform estimărilor. Cunoscut sub numele D28, ghețarul are aproape 1 600 kilometri pătraţi — cât mărimea Londrei, cu tot cu suburbiile acesteia. Cu dimensiuni de aproximativ 30 km în lățime și 60 km în lungime, se estimează că ghețarul cântărește aproape 300 miliarde de tone.

Oamenii de știință susțin că aceasta este cea mai semnificativă desprindere din calota Amery din ultimii 50 de ani.

Cu o suprafață de 62,620 km², Amery este a treia cea mai mare calotă din Antarctica, fiind un important canal de drenaj pentru estul continentului.

Numele D28 a fost stabilit conform unui sistem de clasificare gestionat de US National Ice Center, care împarte Antarctica în cadrane. Cadranul D acoperă longitudinile de 90 de grade est până la zero grade, Meridianul Zero.

Curenții de vânt și vânturile vor duce D28 spre vest. Este probabil să dureze câțiva ani pentru ca acesta să se dezintegreze și să se topească complet. Sateliții vor continua monitorizarea și urmărirea ghețarului, care reprezintă acum un pericol pentru navele din apropiere.

Animația realizată de misiunea Copernicus Sentinel-1 cuprinde imagini dinainte și după desprinderea ghețarului.

2019 10 Ghetar Image A

Credit imagine: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO