Delegația României la cea de-a 65-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea în Scopuri Pașnice a Spațiului Extra-atmosferic
3, June 2022

În perioada 1-10 iunie 2022 se desfășoară la Viena lucrările celei de-a 65-a sesiuni a Comitetului Națiunilor Unite pentru Utilizarea în Scopuri Pașnice a Spațiului Extra-atmosferic UN-COPUOS.

România, prin Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA),  a deschis ieri reuniunea în calitate de președinte UN-COPUOS pentru perioada 2020-2022. După ce a fost adoptată agenda reuniunii a avut loc alegerea noului board de conducere pentru următorii 2 ani, reprezentantul UAE fiind noul Chair.

Președintele ROSA va continua să participe la conducerea COPUOS pentru următorii doi ani ca membru în trio-ul care coordonează comitetul, format din fostul, actualul și viitorul chair. În această calitate, dl. Piso este și membru al G-15, Grupul de Membri ai Biroului, care include și președinții grupurilor de lucru.

Pe agenda întâlnirii din acest an se numără teme precum: Modalități și mijloace de menținere a spațiului cosmic în scopuri pașnice, Spațiul și dezvoltarea durabilă, O analiză a situației actuale a beneficiilor derivate ale tehnologiei spațiale, Spațiul și schimbările climatice, respectiv Agenda “Spațiu2030”.

Rezoluția privind Agenda Spațiu2030 propusă de România — misiunea permanentă la ONU și președinția COPUOS a adus 61 de state sponsor din toate grupurile geografice și politice.

Mai multe detalii despre cea de-a 65-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea în Scopuri Pașnice a Spațiului Extra-atmosferic  (COPUOS) sunt disponibile aici.

2022 06 COPUOS Image A

2022 06 COPUOS Image B

2022 06 COPUOS Image C

Credit imagini: ROSA