Datele Copernicus utilizate pentru hărțile în relief sunt acum disponibile gratuit, la o rezoluție mai bună
15, December 2020

Drepturile de acces pentru Modelele Digitale de Elevație (DEM), folosite pentru cartografierea terenului și utilizate în mod obișnuit în sistemele de informații geografice pentru realizarea hărților în relief, au fost extinse, astfel încât datele sunt disponibile gratuit pentru orice utilizator înregistrat.

Încă din 2019, Programul Copernicus a oferit în mod consecvent Modele Digitale de Elevație globale de înaltă rezoluție, disponibile tuturor utilizatorilor săi, pentru o varietate de aplicații.

Există 2 tipuri de DEM: modelul digital al suprafeței (DSM) și modelul digital al terenului (DTM). Dacă DSM reprezintă anvelopa suprafeței Pământului, cu vegetația și obiectele create de om cum ar fi clădirile și alte tipuri de infrastructură, DTM reprezintă înălțimea solului. DSM sunt necesare pentru modelarea peisajelor, a orașelor și pentru aplicațiile de vizualizare, în vreme ce DTM sunt deseori utilizate în modelarea inundațiilor sau a drenajului, în studii pentru stabilirea utilizării terenului, aplicații geologice sau alte tipuri de aplicații.

Modelele Digitale de Elevație Copernicus cuprinde și zonele de apă aplatizate și debitul constant al râurilor, zonele de litoral și de coastă, structuri de teren mai deosebite și spații cu caracteristici speciale, cum ar fi aeroporturile. Acestea se bazează pe datele satelitare de tip radar, și cuprind o arie geografică cu o întindere fără precedent, acoperind întreaga suprafață terestră globală inclusiv Antarctica și regiunile arctice.

Punerea la dispoziție a datelor cu rezoluție de 30 metri tuturor utilizatorilor va avea un impact important pentru numeroase aplicații, ținând cont de acoperirea lor globală, de precizia acestora și de gratuitatea licenței. Aplicațiile care au de câștigat de pe urma acestei inițiative includ, de exemplu, corectarea geometrică a imaginilor din satelit, modelarea debitului apei în hidrologie, randarea vizualizărilor de tip 3D și agricultura de precizie.

Pentru a afla mai multe informații despre cum pot fi accesate datele, vă rugăm să vizitați acest link.

Credit imagine: Conține date modificate Copernicus Sentinel (2020)/ procesate de Airbus Defence și Space GmbH