Datele Aeolus devin publice
14, May 2020

Datele de la misiunea satelit Aeolus, ce furnizează informații despre vânturile planetei, sunt acum distribuite public serviciilor de prognoză și utilizatorilor științifici în mai puțin de trei ore de la efectuarea măsurătorilor în spațiu.

Aeolus, misiune la care participă și România, este una dintre componentele programului Earth Explorer al ESA, care pune în evidență modul în care Observarea Pământului ne poate ajuta să înțelegem mai bine modul funcționarea planetei noastre ca sistem.

Având la bord printre cele mai sofisticate instrumente transportate în orbită, Aeolus este prima misiune prin satelit care monitorizează vânturile Pământului direct din spațiu.

Datele culese sunt distribuite în timp real, prin intermediul platformei ESA Aeolus Online Dissemination Centre, precum și alte canale.

Construit ca misiune de cercetare și demonstrativă, Aeolus și-a dovedit valoarea și ca o misiune operațională, datele sale fiind utilizate în prognozele meteo zilnice. Astfel se deschide calea unei viitoare flote de sateliți eolieni Doppler lidar în spațiu.

Mai multe informații despre datele Aeolus pot fi găsite la acest link.

Credit imagine: ESA / VirES