Curs de proiectare a unui sistem de satelit pentru Observarea Pământului pentru studenți
4, February 2021

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții la masterat și doctorat cu studii în disciplinele de inginerie și știință să participe la cea de-a doua ediție a cursului de pregătire pentru proiectarea sistemelor de satelit de Observarea Pământului organizat de Biroul de educație al ESA. Cursul se va desfășura online pe parcursul a 10 sesiuni de după-amiază (ora Europei Centrale) între 22 martie și 2 aprilie 2021. Termenul limită pentru înscrieri este 8 februarie 2021.

Sateliții de Observarea Pământului (EO) furnizează informații cheie pentru ghidarea populației globale către o societate durabilă. Aceștia permit monitorizarea vegetației și a agriculturii pentru a proteja conservarea și utilizarea resurselor noastre limitate în viitor; asigură o evaluare rapidă a daunelor în caz de dezastre, cum ar fi inundațiile și cutremurele și activează măsuri de asistență eficiente; fac posibilă o mai bună înțelegere a dezvoltării urbane; și permit monitorizarea parametrilor meteorologici și de mediu esențiali pentru o înțelegere aprofundată a evoluției dinamicii la scară globală a Pământului, adică a climatului său viitor.

Pe parcursul acestui curs, studenții se vor familiariza cu procesul de la cap la coadă a proiectării unui sistem de satelit EO. Vor începe cu definirea cerințelor bazate pe obiectivele misiunii, continuând cu echilibrul orbitei și proiectarea instrumentelor de sarcină utilă (microunde și optice), urmate de proiectarea satelitului, arhitectura și operațiunile segmentului de sol, verificarea și testarea, până la testarea pe orbită!

Elevii vor putea pune în practică ceea ce învață printr-un proiect de grup compus dintr-o serie provocatoare de exerciții de proiectare care formează pas cu pas un proiect de construire a sistemului de observare. Fiecare student va fi responsabil de un anumit domeniu de inginerie, inclusiv coordonarea ingineriei de sistem, dimensionarea instrumentelor cu microunde, dimensionarea instrumentelor optice, proiectarea satelitului și conceptele și operațiuni la sol. Vor lucra în echipă pentru a proiecta un model de sistem EO simplu, dar realist. În timpul sesiunilor proiectului de grup, studenții vor fi sprijiniți ți ghidați online de către formatori.

Pentru înscriere și mai multe detalii, vă rugăm să accesați acest link.

Credit imagine: ESA