Curs de pregătire în domeniul deșeurilor spațiale, aprilie 2018
30, January 2018

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții români să se înscrie la primul curs de pregătire în domeniul deșeurilor spațiale, organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) la Centrul pentru Pregătire și Învățare al Academiei ESA din ESEC, Redu, Belgia, în perioada 16 – 20 aprilie 2018. Termenul limită pentru depunerea cererilor de înscriere este 26 februarie 2018.

Cursul de pregătire în domeniul deșeurilor spațiale este organizat cu scopul de a crește gradul de înțelegere cu privire la pericolul reprezentat de acestea pentru sateliți și nave spațiale precum și în privința contribuției avute la poluarea spațiului din apropierea Pământului.

Studenții vor beneficia de o introducere referitoare la conceputul de deșeuri spațiale, de ce este necesar ca această problemă să fie rezolvată și cum sunt aplicate misiunilor politicile ESA de atenuare a efectului acestor deșeuri.

Cursul va consta în prelegeri tehnice, însoțite de exerciții practice, bazate pe studii de caz reale. Studenții vor fi evaluați în funcție de activitățile pe grupuri. După finalizarea cursului de pregătire, aceștia vor primi un certificat și un transcript al cursului, care le va permite să solicite credite ECTS de la universitățile lor.

Pentru a participa, studenții trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate, la momentul depunerii cererii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 32 de ani, să fie cetățeni ai unui Stat Membru sau Asociat ESA , să fie înscriși la studii de masterat (studii de licență finalizate) sau studenți doctoranzi la o universitate (să nu absolve înainte de cursul de pregătire), și să studieze pentru o diplomă în domeniul științei și ingineriei și să aibă cunoștințe minime de inginerie spațială.

Studenții selectați vor fi sponsorizați de ESA. Sponsorizarea va acoperi costurile pentru cazare și masă și suma de 200 de euro pentru a călători la Redu, Belgia.

Pentru mai multe informații puteți accesa această pagină.

Cursul de pregătire reprezintă o colaborare între Biroul pentru Educație al ESA și Biroul pentru Deșeuri Spațiale al ESA, care coordonează activitățile de cercetare ale ESA în toate disciplinele legate de deșeuri. Acestea includ măsurători, modelări, protecție și măsuri de gestionare.

Credit imagine: ESA