Contract semnat pentru Modulul European Gateway
25, February 2021

ESA a semnat un contract cu Thales Alenia Space pentru începerea construcției modulului european pentru stația spațială lunară Gateway, facilități în ceea ce privește explorarea umană, comunicațiile și alimentarea cu combustibil.

Gateway-ul este construit de către partenerii Stației Spațiale Internaționale și va permite explorarea durabilă pe și în jurul Lunii, permițând în același timp cercetarea și demonstrarea tehnologiilor și proceselor necesare desfășurării unei viitoare misiuni pe Marte.

Sistemul european de furnizare a combustibilului, infrastructurii și telecomunicațiilor, sau ESPRIT, va fi un modul cilindric prevăzut cu spațiu de lucru, asemeni unui modul al Stației Spațiale Internaționale. Acesta va include un hublou cu vedere la 360 ° asupra Lunii și a navei spațiale, în timpul andocării la avanpostul lunar.

Modulul ESPRIT va consta din două părți: un sistem care furnizează date de comunicații voce și video de la Gateway către Lună, și un modul de realimentare cu combustibil care va furniza xenon și propulsori chimici. Elementul de realimentare va permite stației Gateway să se mențină pe orbită, dar și să alimenteze vehiculele reutilizabile care tranzitează către suprafața lunară sau merg mai departe în spațiu.

Elementul de comunicații se află în curs de dezvoltare rapidă pentru a fi lansat în 2024- montat pe primul modul US Gateway, numit HALO, în timp ce modulul de realimentare va fi pregătit pentru lansare în 2026. Contractul, în valoare de 296,5 milioane de euro, prevede ca modulul să fie construit de Thales Alenia Space în Cannes, Franța, alături de Thales Alenia Space din Italia și Regatul Unit.

Mai multe detalii găsiți la acest link.

Credit imagine: ESA