Conectivitate durabilă în spațiu
7, June 2022

Prima misiune din lume care are ca scop scoaterea de pe orbită a mai multor sateliți de telecomunicații de mici dimensiuni, odată ce aceștia ajung la finalul serviciului lor operațional, este pe cale să înceapă construcția și testarea prototipului său.

În cadrul unui proiect de parteneriat al ESA cu operatorul de sateliți OneWeb, va începe în curând fabricarea primului prototip comercial de “serviciu” conceput pentru a captura mai mulți sateliți pe orbita terestră joasă. Acestea vor funcționa în cadrul programului Sunrise al ESA.

Companii precum OneWeb lansează constelații formate din sute de sateliți de comunicații pentru a conecta oamenii din cele mai greu accesibile locații prin intermediul serviciilor globale de internet în bandă largă prin satelit.

OneWeb are în prezent 428 de sateliți care orbitează la aproximativ 1200 km deasupra Pământului; constelația sa completă va număra aproape 650 de sateliți.

Îndepărtarea acestor sateliți de telecomunicații de pe orbitele lor, odată ajunși la sfârșitul duratei de viață, este esențială pentru a ne asigura că lumea digitală interconectată de astăzi nu este compromisă de coliziunile care deteriorează sateliții activi din spațiu – și pentru a proteja mediul orbitei terestre joase ca resursă naturală și comună.  

În prezent, există două opțiuni pentru îndepărtarea de pe orbite a sateliților aflați la sfârșitul duratei de viață, la sfârșitul celor cinci-șase ani de serviciu preconizați.

Fiecăruia dintre ei i s-a alocat suficient combustibil pentru a putea să se înlăture de pe orbită în mod activ la sfârșitul duratei sale de viață utilă. Dar, în caz de defecțiune, fiecare a fost construit cu un dispozitiv magnetic sau de prindere, astfel încât un satelit de serviciu să poată colecta și înlătura de pe orbită satelitul.

Satelitul „de serviciu” pe care Astroscale îl va construi și testa se numește “ELSA-M” și este planificat pentru lansare în 2024. Satelitul de serviciu va fi prima “măturătoare spațială” capabilă să îndepărteze mai mulți sateliți defuncți de pe orbitele lor într-o singură misiune.

În urma acestei demonstrații, Astroscale va oferi un serviciu comercial pentru clienții care exploatează constelații de sateliți pe orbita joasă a Pământului, oferind tehnologia și capacitatea de a face ca, până în 2030, întreținerea pe orbită să facă parte din operațiunile de rutină ale sateliților.

Mai multe informații aici

Credit imagine: OneWeb