Companiile concurează dezvoltând sarcina utilă pentru a face aer din praful lunar
18, August 2021

ESA provoacă companiile din Statele Membre să proiecteze o fabrică de dimensiuni reduse pentru testarea capacității de producere de oxigen pe Lună. Echipe din domeniul industrial se întrec în această vară pentru a propune și demonstra proiecte prin intermediul testării, câștigătorul urmând să fie declarat în septembrie.

Această tehnologie va ajuta la evaluarea perspectivei construirii unor fabrici mai mari pentru a produce combustibil pentru nave spațiale, aer pentru astronauți și materii prime metalice pentru echipamente.

Direcția ESA pentru Explorări Robotice și cu Echipaj Uman a selectat Airbus Defence and Space în Germania, OHB în Italia, Space Applications în Belgia și Thales Alenia Space în Marea Britanie ca lideri ai echipelor concurente pe parcursul unui studiu de vară ce are scopul de a dezvolta conceptul privind sarcina utilă, îndeplinind cerințe stricte de performanță.

Conceptul de bază a fost deja dovedit. Probele aduse de pe suprafața lunară confirmă faptul că regolitul lunar are greutatea compusă din 40-45% oxigen, fiind cel mai abundent element al său. Dificultatea constă în faptul că acest oxigen este legat chimic sub forma de oxizi, minerale sau sticlă, deci nu este disponibil pentru utilizare imediată.

ESA a stabilit obiective stricte pentru sarcina utilă care este propusă pentru a fi lansată pe un viitor lander lunar:

  • Prelevarea de probe și extragerea a 50-100g de oxigen
  • O demonstrație că poate fi extras mai mult de 70% din oxigenul disponibil dintr-o mostră de rocă lunară
  • Efectuarea de măsurători de precizie a producției de oxigen și metale
  • Îndeplinirea sarcinilor înainte ca Soarele să apună pe suprafața lunară (< 10 zile pe Pământ)

După ce au început să lucreze din luna iunie, companiile au la dispoziție doar trei luni pentru a veni cu proiecte de lucru.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Beth Lomax – Universitatea din Glasgow