În această săptămână, o cometă strălucitoare intitulată Pan-STARRS, după telescopul din Hawaii cu ajutorul căruia a fost descoperită, va putea fi urmărită cu un binoclu sau chiar cu ochiul liber, în condiţiile în care vremea va fi favorabilă observaţiilor.
După ce zilele trecute a fost vizibilă din emisfera sudică, cometa PAN-STARRS traveresează acum emisfera nordică, fiind vizibilă şi din România. Cei care doresc să observe cometa trebuie să găsească un loc de unde pot observa orizontul la apus. Este bine de asemenea să vă aflaţi într-o zonă cu cât mai puţină poluare luminoasă. Pentru a găsi cometa priviţi către vest la apus, puţin mai spre stânga de locul în care a apus soarele. Nu vă uitaţi niciodată direct spre Soare, mai ales printr-un binoclu pentru că riscaţi să vă fie afectată vederea.
Cometa Pan-STARRS C2011 L4 a fost descoperită pe 6 iunie 2011 în Hawaii cu telescopul ce poartă numele de „Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System”. Acesta scanează cerul în căutarea obiectelor ce s-ar putea apropia de Pământ, precum asteroizi şi comete şi care ar putea reprezenta un pericol pentru Terra. Aceste eforturi sunt un exemplu de demersuri în domeniul Space Situational Awareness. Cometa va trece foarte aproape de Soare, la o distanţă de 160 de milioane de kilometri de Terra. Nu există însă niciun pericol ca aceasta să se ciocnească de Pământ.