ClearSpace-1, prima misiune din lume de eliminare a deșeurilor spațiale
20, December 2019

ClearSpace-1 va fi prima misiune spațială care va elimina un deșeu de pe orbită și este planificată pentru a fi lansată în 2025. Misiunea va fi efectuată pe baza unui contract de servicii de un consorțiu comercial condus de un start-up, deschizând astfel piața de deservire a orbitelor, precum și de eliminare a deșeurilor din spațiu.

Susținută prin noul program de siguranță spațială al ESA, obiectivul misiunii este de a contribui activ la curățarea spațiului, testând în același timp și tehnologiile necesare pentru eliminarea resturilor.

„Imaginați-vă cât de periculoasă ar fi călătoria pe mare dacă toate navele eșuate vreodată în cursul istoriei ar fi încă în derivă pe apă”, a explicat directorul general al ESA, Jan Wörner.

„Aceasta este situația actuală pe orbită și nu poate fi lăsată să continue astfel. Statele membre ale ESA au oferit un sprijin acestei noi misiuni, care deschide, de asemenea, o cale spre noi servicii comerciale ce vor fi esențiale în viitor.”

„Chiar dacă toate lansările spațiale ar fi oprite mâine, studiile arată că numărul total de resturi orbitale va continua să crească, întrucât coliziunile dintre diversele deșeuri generează noi deșeuri, într-un efect de cascadă”, a declarat Luisa Innocenti, ce conduce inițiativa ESA Clean Space. „Trebuie să creăm tehnologii astfel încât să evităm generarea de noi deșeuri și să înlăturăm resturile care există deja în spațiu”.

Misiunea ClearSpace-1 va viza Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), o etapă superioară lasată în orbită după o lansare din 2013. Cu o masă de 100 kg, Vespa are dimensiuni apropiate de un satelit mic, iar forma sa relativ simplă și construcția robustă fac ca aceasta să fie un prim obiectiv adecvat, înainte de a ținti capturi mai mari, în misiuni viitoare, care vor include chiar prinderea unor obiecte multiple.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați această pagină.

Credit imagine: ESA