Cel de-al șaptelea satelit Sentinel lansat pentru programul Copernicus
25, April 2018

Cel de-al doilea satelit Sentinel-3, Sentinel-3B Copernicus, a fost lansat astăzi. Acesta se alătură fratelui său geamăn, Sentinal-3A, pe orbită. Perechea de sateliți crește aria de acoperire și capacitatea de livrare de date pentru Programul Copernicus al Uniunii Europene.

Satelitul cu o greutate de 1150 kg a fost lansat pe orbită de lansatorul Rockot, de la Plesetsk, Rusia, la ora 17:57 GMT (20:57 ora locală a României), pe data de 25 aprilie. Treapta superioară a lansatorului Rockot a livrat satelitul pe orbita planificată. La doar 92 de minute de la lansare, Sentinel-3B a trimis primele semnale către stația Kiruna din Suedia.

În perioada următoare, controlorii vor verifica toate sistemele satelitului și vor începe calibrarea instrumentelor acestuia pentru a putea livra satelitul. Misiunea este planificată să înceapă operațiunile de rutină peste cinci luni.

Cu această lansare, primul set de sateliți Sentinel pentru rețeaua de sateliți Copernicus a Uniunii Europene se află pe orbită, având la bord o serie întreagă de tehnologii pentru a monitoriza suprafețele terestre, oceanele și atmosfera Pământului.

În calitate de Stat Membru ESA și țară a Uniunii Europene, România contribuie la și beneficiază de programul Copernicus. Agenția Spațială Română (ROSA) organizează frecvent activități în România menite să stimuleze participarea la domeniul Observării Pământului.

Mai multe informații sunt disponibile despre lansare aici.

Credit imagine: ESA