Cea de-a patra Conferinţă de Apărare Planetară a IAA: “Evaluarea riscului de impact şi managementul răspunsului”
10, March 2015

Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, este membru al Comitetului de Program al Conferinţei de Apărare Planetară a Academiei Internaţionale de Astronautică (IAA) pe tema “Evaluarea riscului de impact şi managementul răspunsului”. Evenimentul va avea loc între 13-17 aprilie 2015 în Frascati, Italia. Cea de-a doua conferinţă de Apărare Planetară a IAA a avut loc între 9-12 mai 2011 în București, România.

În cadrul evenimentului, participanții vor discuta diverse subiecte, cum ar fi: defensiva planetară – progrese recente şi planuri, descoperirea obiectelor aflate în apropierea Pământului (NEO), caracterizarea obiectelor aflate în apropierea Pământului (NEO), tehnici şi misiuni de prevenire sau diminuare a impactului, mitigare şi costuri, gestionarea consecințelor şi educația.

Conferinţa va include, de asemenea, un exercițiu în cadrul căruia participanții vor simula procesul de luare a deciziilor pentru deviere și apărare civilă ca răspuns la o amenințare ipotetică de asteroid.

Scenariul de amenințare va începe cu informații despre un obiect ipotetic, prezentat pe pagina programului NEO (Near Earth Object) al NASA. Participanții la conferință vor fi invitați să folosească informațiile prezentate acolo pentru a analiza natura posibilă a obiectului ameninţător, pentru a examina procesul de luare a deciziilor privind acțiunile legate de posibila evoluție a amenințării, pentru a evalua opțiunile de deviere în cazul în care probabilitatea impactului creşte etc.

Acea pagină va fi actualizata cu o aplicaţie de deviere a obiectelor aflate în apropierea Pământului pentru a ajuta la aceste analize.

Informaţii cu privire la ameninţarea şi obiectul ameninţător vor fi furnizate în fiecare zi a conferinţei.

Ultima zi a conferinței va fi dedicată răspunsului final la amenințare, consecințelor potențiale ale impactului și posibilelor probleme şi opţiuni în caz de recuperare după dezastru.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina web a evenimentului.