Pe 3 august se deschid lucrările celei de-a 6-a ediţie a Conferinţei Europene dedicate Sistemelor Spaţiale ca Infrastructuri Critice, organizate de Agenția Spațială Română (ROSA) împreună cu Academia Internațională de Astronautică (IAA). Tema din acest an este „Inovații disruptive și infrastructură spațială critică”. Evenimentul are loc la Mamaia, România, în perioada 3 – 4 august 2017.
Când vine vorba de funcționarea societăților avansate, dependența tot mai mare de sistemele spațiale le plasează pe acestea din urmă în zona infrastructurii critice, a cărei perturbare sau distrugere poate genera daune de lungă durată. În acest context, obiectivul evenimentului este să aducă la aceeași masă experți din domeniul spatial pentru a construi o înţelegere comună şi clară a modurilor în care acțiunile pe termen scurt și lung legate de spațiu ar trebui să fie conturate, pentru a fi în beneficiul tuturor actorilor implicați.
Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) va susține prezentarea de deschidere a conferinței și va modera una dintre cele trei sesiuni de discuţii şi prezentări pe tema mai largă a Inovației disruptive și infrastructurii critice spațiale:
Sesiunea 1: Sisteme Spațiale ca Infrastructuri Critice
Sesiunea 2: Mega-constelații; nano-sateliți; nano-lansatori
Sesiunea 3: Sisteme de comunicare și supraveghere continuă; înlăturarea obiectelor de pe orbite
Conferința se va încheia cu o masă rotundă, la care participă Marius-Ioan Piso (ROSA), Adrian Gheorghe (Old Dominium University), Marius Eugen Opran (ROSA) și Alexandru Badea (ROSA).
Comitetul ştiinţific al conferinţei este format din:
- Preşedinte – Dr. Marius-Ioan Piso (Președinte al Agenției Spațiale Române)
- Vice-preşedinte – Dr. Sergio Camacho (Secretar General CRECTEALC, Mexico)
- Raportor – Dr. Peter Hulsroj (Director Institutul European de Politică Spațială – ESPI)
Agenda conferinţei poate fi descărcată de aici.
Credit imagine: ESA/ROSA
Fotografii din timpul conferinței. Credit: ROSA