Câștigătorii Competiției Naționale de Rovere Exo-RO, ediția 2018
29, November 2018

Juriul Competiției Naționale de Rovere Exo-RO, ediția 2018, a desemnat câștigătorii de anul acesta dintre echipele de elevi de liceu care au ajuns în finală. 

Competiția a fost organizată de Agenția Spațială Română (ROSA), în sinergie cu ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, alături de organizatorii locali Universitatea de Vest din Timișoara, Banat IT și Centrul Educațional Aquapic și cu sprijinul BRD, Smithfield, STPT și A.S.K.TIM.

În prima zi, a avut loc inspecția tehnică a roverelor, iar în ziua următoare a avut loc proba practică la care au participat toate cele zece echipe. Roverele au fost ghidate de la distanță cu ajutorul camerelor video montate la bord, echipele neavând contact vizual cu roverul.

Prezentările finale ale datelor culese și ceremonia de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, 1 decembrie 2018.

 

  • Locul I a fost ocupat de echipa RoboAqua, CoderDojo Oradea;
  • Locul II a fost ocupat de echipa Helios, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad
  • Locul III a fost ocupat de echipa ProBotics, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad
  • Mențiune de onoare: echipa LittleFutureRobots, Liceul Tehnologic Jimbolia

Competiția națională de rovere Exo-RO se află la cea de-a treia ediție. Scenariul și locația sunt schimbate în fiecare an, iar elevii trebuie să răspundă unor noi provocări. Prima ediție a avut loc în cadrul peisajului selenar al Vulcanilor Noroioși din județul Buzău, iar ediția următoare s-a desfășurat în subteran, la Salina Târgu Ocna din județul Bacău. Anul acesta, bazinul de decantare al fostei uzine de apă din Timișoara, cu apă de mică adâncime, a devenit, pentru Exo-RO, lumea acvatică necunoscută a „planetei” Aquapic.  

Credit imagine: ROSA