Câștigătorii competiției naționale de rovere Exo-RO, ediția 2017
29, November 2017

Juriul Competiției Naționale de Rovere Exo-RO, ediția 2017, a desemnat echipele câștigătoare de anul acesta, dintre cele nouă echipe de elevi de liceu care au ajuns în finală. Echipa câștigătoare este Inspiration „Carmen Sylva” – ICS de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud. Pe locul doi se află echipa Highlander de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din București, iar cel de-al treilea loc a fost ocupat de echipa Help-R de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, din Constanța.

Competiția a fost organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) și Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România), alături de Consiliul Județean Bacău în calitate de partener al evenimentului și cu sprijinul Salinei Târgu Ocna și al Primăriei Târgu Ocna.

În prima zi, a avut loc inspecția tehnică a roverelor, pe durata căreia juriul i-a ținut pe concurenți în tensiune, punând accent pe misiunea științifică a roverelor și pe ingeniozitatea proiectelor. Tot în această zi echipele au vizitat salina.

În ziua următoare, a avut loc proba practică la care au participat toate cele nouă echipe. Acestea au fost însoțite și de mascota Agenției Spațiale Europene, Paxi. În cadrul probei de traseu, fiecare echipă a avut la dispoziție 15 minute pentru a parcurge traseul cu obstacole lung de 18 metri și a-și realiza misiunea secundară aleasă. Roverele au fost ghidate de la distanță cu ajutorul camerelor video montate la bord, echipele neavând contact vizual cu roverul. Două echipe nu au terminat traseul, dar au putut strânge câteva date atmosferice pentru a realiza o parte din misiunea lor secundară.

Prezentările finale ale datelor culese și ceremonia de decernare a premiilor a avut loc duminică, 26 noiembrie 2017.

Locul I a fost ocupat de echipa Inspiration “Carmen Sylva” — ICS, Liceul Teoretic “Carmen Sylva”, Eforie Sud, jud. Constanța. Misiunea secundară a roverului echipei a fost monitorizarea mediului şi realizarea unei hărți 3D a sitului, folosind informații de la senzorul laser controlat de două mecanisme servo. Laserul a fost utilizat și în procesul de ghidare/control al roverului. Rover-ul a fost construit folosind elemente mecanice de la un kit Tetrix. Acesta a avut sisteme de suspensie avansate și a fost propulsat de patru motoare.

Locul II a fost ocupat de echipa Highlander, Colegiul Național de Informatică ‘Tudor Vianu’, București. Misiunea secundară a echipei a constat în verificarea condițiilor naturale prin măsurarea temperaturii, presiunii atmosferice, nivelului de radiație, gaze și lumină. Prin acestea, echipa a încercat să determine calitatea factorilor de viață din acel loc. De asemenea, roverul a urmărit să colecteze printr-un aspirator mostre formate din praf și pietre mici. Roverul a avut și un senzor de miuoni. Prin toate aceste determinări echipa a urmărit să stabilească posibilitatea unui anumit loc de a susține viața, cât și posibilitatea și avantajele exploatării miniere a acelui loc.

Locul III a fost ocupat de echipa Help-R, Colegiul Național ‘Mircea cel Bătrân’ Constanța, jud. Constanța. Această echipă a construit un robot care să găsească persoane blocate într-o salina (Help) și să cerceteze (R-research). Robotul a fost controlat de la distanță și a transmis video și audio. Scopul acestuia a fost să exploreze spațiile greu accesibile oamenilor, să colecteze mostre de sol și să măsoare parametrii fizico-chimici ai mediului cercetat pentru a stabili dacă este propice vieții (pH-ul apei, diferența de altitudine, prezența gazelor toxice/ a oxigenului, prezența radiațiilor, a vibrațiilor). De asemenea, roverul a fost conceput pentru a căuta ființe aflate în dificultate, a oferi un minim prim-ajutor (trusă medicală) și a transmite toate datele către stația de comandă, pentru a fi analizate.

Juriul a fost format din domnul profesor Gabriel Anastasiu (Câmpulung Moldovenesc), Consul al Spaţiului (județul Suceava), colaborator ESERO România şi reprezentant al mediului profesoral preuniversitar, doamna profesor Doina Capşa, profesoară de fizică şi organizator local de la Colegiul Grigore Antipa (Bacău), domnul profesor Alexandru Iovanovici (Timişoara), din partea mediului academic, doamna Ana Naghi, Consilier Ministerul Educației şi doamna Cristina Stancu (Bucureşti), din partea ESERO România. Evaluarea echipelor a fost făcută după următoarele criterii: valoarea educațională (20%), realizările tehnice (40%), lucrul în echipă și prezentarea proiectului (10%) și proba practică (traseul) (30%).

Aflat la a doua ediție, concursul Exo-RO este o acțiune organizată în contextul colaborării dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenția Spațială Română (ROSA) în vederea utilizării conceptului de „spațiu cosmic” drept un context creativ pentru predarea și învățarea disciplinelor cuprinse în sfera STEM în instituțiile de învățământ preuniversitar din România.

Credit imagini: ROSA/vimp

2017 11 exoro 32017 11 exoro 4

2017 11 exoro 52017 11 exoro 6

2017 11 exoro 72017 11 exoro 8