Câștigătorii Competiției Naționale de CanSat, ediția 2017
25, April 2017

În perioada 19 – 23 aprilie a avut loc finala Competiției Naționale de CanSat 2017, organizată de ESERO România — un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).

Câștigătorii ediției din 2017 sunt:

Locul 1: Echipa TOMIS III, Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța;
Locul 2: Echipa Spartans CanSat, Colegiul Național Constantin Carabella din Târgoviște;
Locul 3: Echipa Late Night Engineers, Liceul Internațional de Informatică din București.

Toate cele șapte echipe calificate în finală au lansat mini-sateliți de tip CanSat de pe Aerodromul George Valentin Bibescu din Ploiești.

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. Participanții au avut ca misiune principală introducerea tuturor subsistemelor specifice unui satelit.

Înainte de lansare, echipele au trecut printr-o inspecție tehnică, prin care s-a verificat eligibilitatea satelitului pentru procedurile de lansare (precum dimensiune, greutate, comunicații radio și alte aspecte specifice).

Mini-sateliții au fost lansați dintr-un elicopter de la altitudinea de un kilometru. Aceștia au colectat date pe care echipele le-au procesat ulterior.
Misiunea secundară a echipei TOMIS III s-a axat pe analiza condițiilor de existență a vieții de la locul lansării. Misiunea secundară a echipei Spartans a constat în achiziția poziției satelitului, determinarea umidității și a intensității luminoase. Echipa Late Night Engineers a încercat aterizarea la un punct fix cu ajutorul unei parapante.

Echipa situată pe locul I, TOMIS III, va participa in finala europeană a competiției, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) la Bremen, în Germania, între 28 iunie – 2 iulie.

Ediția din 2017 a Competiției Naționale de CanSat a fost organizată de ESERO România, cu susținerea Colegiului Tehnic “Elie Radu” din Ploiești, a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, a Școlii Superioare de Aviație Civilă și a domnului profesor Adrian Mehedinti, Ambasador al Spațiului pentru zona de dezvoltare 3 – Sud, președintele comitetului local de organizare.  

Credit imagine: ESERO România/ROSA

 

2017 CanSat 1 2017 CanSat 2

2017 CanSat 3 2017 CanSat 4

2017 CanSat 5 2017 CanSat 6

CanSat winners 1 CanSat winners 2