Capsula rusească de aprovizionare Progress 59 se va prăbuşi pe Pământ
30, April 2015

Actualizare 08.05.2015: Agenția Spațială Federală Rusă (Roscosmos) a informat că nava de aprovizionare Progress 59 a reintrat în atmosfera Pământului la ora 22:04 EDT (05:04 ora României pe 8 mai) în zona centrală a Oceanului Pacific.

Agenţia Spaţială Federală Rusă (Roscosmos) a pierdut controlul asupra navei de aprovizionare Progress 59 lansată cu succes de la Cosmodromul Baikonur marţi, 28 aprilie.

Nava fără echipaj uman se învârte acum fără control pe orbita greşită şi este de aşteptat să se dezintegreze odată cu reintrarea în atmosfera Pământului, cu şanse mici de ameninţare pentru viaţa umană.

În ultimele zile Roscosmos a încercat fără succes să stabilească o linie de comunicare și să preia controlul asupra navei a cărei misiune a fost de a transporta alimente, combustibil, oxigen și apă la Stația Spațială Internațională (ISS).

Atât Roscosmos, cât şi NASA, au declarat că cei şase membri ai echipajului de la bordul ISS au suficiente provizii şi nu se afla în pericol.

Pe măsură ce echipele continuă să monitorizeze nava Progress 59, actualizări suplimentare și mai multe informații despre statusul acesteia vor fi făcute publice de către NASA aici.

Credit imagine: ESA