BepiColombo este pregătită de lunga sa călătorie către Mercur
19, April 2019

După o serie de teste efectuate în spațiu în ultimele cinci luni, misiunea BepiColombo a ESA-JAXA a încheiat cu succes faza de pregătire pentru exploatare desfășurată în apropierea Pământului și este pregătită pentru operațiunile care vor avea loc pe parcursul călătoriei sale și, ulterior, pentru explorarea științifică a planetei Mercur.

BepiColombo și-a început călătoria de șapte ani către planeta cea mai apropiată de Soare din Sistemul nostru Solar pe 20 octombrie 2018, la bordul unei rachete Ariane 5, de la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză.

După finalizarea fazei de lansare și orbită inițială pe 22 octombrie, a început o serie de activități pe orbită de dare în exploatare. Pe parcursul acestei faze, care s-a încheiat pe 16 decembrie, echipele europeană și japoneză ale misiunii au efectuat teste pentru a se asigura de funcționarea corectă a instrumentelor științifice de la bordul BepiColombo, a propulsiei și a altor sisteme.

Pe 26 martie 2019, o comisie de evaluare a confirmat că la sfârșitul fazei de punere în exploatare, derulată în apropierea Pământului, performanțele și capacitățile demonstrate îndeplinesc cerințele misiunii.

Acest lucru marchează încheierea activităților de punere în exploatare, iar echipa operațională se poate concentra pe operațiunile de rutină și pe pregătirile pentru prima manevră de zbor cu asistență gravitațională a misiunii, de anul viitor.

De la lansare, BepiColombo a călătorit deja 450 de milioane de kilometri, aproximativ 4% din distanța totală pe care trebuie să o parcurgă înainte de a sosi la Mercur, la sfârșitul anului 2025. Nava spațială se află în prezent la o distanță de circa 50 de milioane de kilometri de Pământ, iar telecomenzile au nevoie de trei minute pentru a ajunge la ea.

În următoarele săptămâni, echipele BepiColombo vor mai investiga unele probleme rămase și vor efectua controale la înaltă tensiune ale unor instrumente, în așteptarea următoarei etape majore a misiunii, când nava va reveni la aproximativ 11 000 de kilometri de Pământ, pe 13 aprilie 2020.

Spre finalul anului viitor, în octombrie, BepiColombo va efectua primul dintre cele două survoluri ale planetei Venus, cel de-al doilea fiind planificat pentru august 2021. Acestea vor oferi o oportunitate extraordinară de a folosi unele dintre instrumentele aflate pe ambele nave orbitale și de a colecta date științifice valoroase pentru a studia mai mult această planetă fascinantă în drum spre destinația finală, Mercur.

Credit imagine: ESA/ATG medialab