BepiColombo a plecat să investigheze misterele planetei Mercur
20, October 2018

Pe 20 octombrie, la ora 01:45:28 GMT (04:45:28 ora locală a României), misiunea ESA-JAXA către Mercur, BepiColombo, a fost lansată cu o rachetă Ariane 5 de la Portul Spațial European din Kourou pentru a studia misterele celei mai apropiate planete de Soare.

La ora 02:21 GMT (05:21 ora locală a României) semnalele de la BepiColombo au fost recepționate la Centrul ESA de Control din Darmtstadt, Germania, via stația de urmărire de la sol New Norcia, confirmând succesul lansării.

BepiColombo este o inițiativă comună ESA și Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA). Este prima misiune europeană către Mercur, cea mai mică și mai puțin explorată planetă din zona interioară a Sistemului nostru Solar. De asemenea, BepiColombo este prima misiune care trimite două nave spațiale să facă măsurători complementare ale planetei și ale mediului dinamic în același timp.

„Odată ce își va termina călătoria plină de provocări, BepiColombo ne va furniza foarte multe date științifice. Suntem acum în drum spre Mercur datorită colaborării internaționale, eforturilor de-a lungul deceniilor și expertiza tuturor celor implicați în proiectarea și construirea acestei mașinării incredibile,” spune Jan Wörner, Director General ESA.

„Felicitări pentru lansarea de succes a rachetei Ariane 5, care are la bord misiunea comună ESA-JAXA către Mercur, BepiColombo,” a spus Hiroshi Yamakawa, Președintele JAXA.

Misiunea BepiColombo este formată din două probe spațiale care vor orbita planeta Mercur: „MPO — ESA’s Mercury Planetary Orbiter” și „MMO sau Mio — JAXA’s Mercury Magnetospheric Orbiter”. Modulul ESA „Mercury Transfer Module” va purta cele doua probe spațiale către Mercur, folosind o combinație de propulsie solară electrică și mai multe manevre de asistență gravitațională: una la Pământ, două la Venus și șase la Mercur, înainte de a intra pe orbita lui Mercur sper finalul anului 2025.

„Una dintre cele mai mari provocări ale misiunii este forța de atracție gravitațională a Soarelui, care îngreunează procesul de a plasa misiunea pe o orbită stabilă în jurul lui Mercur,” a declarat Andrea Accomazzo, Director de Zbor pentru BepiColombo.

Printre alte provocări se numără: temperaturile extreme pe care le vor îndura probele spațiale, care variază de la -180 grade Celsius la peste 450 grade Celsius — mai mari decât în interiorul unui cuptor de pizza.

Odată plasate pe orbita lui Mercur, cele două sonde spațiale vor face măsurători care ne vor oferi informații despre structura internă a planetei, suprafața planetei și evoluția formelor sale geologice, incluzând aici și gheața care se formează în craterele planetei aflate în umbră, precum și despre interacțiunea dintre planetă și vântul solar.

Credit imagine: 2018 ESA-CNES-Arianespace