Au început înscrierile pentru următoare ediţie REXUS/BEXUS!
19, June 2014

REXUS/BEXUS, programul de experimente pe rachetă/balon pentru studenţi universitari, a deschis înscrierile pentru următoarea ediţie a evenimentului. Proiectul este realizat ca urmare a unei colaborări germano-suedeze şi le permite studenţilor din universităţile aflate în Statele Membre ale ESA sau în state colaboratoare să îşi lanseze în spaţiu experimentele ştiinţifice şi tehnologice, pe rachete de cercetare şi baloane stratosferice.

La ultima ediţie a evenimentului România a fost reprezentată de echipa “LOW-GRAVITY”, formată din şase studenţi — Laura Manoliu, Sorina Lupu, Claudiu Cherciu, Ioana Ciuca, Camil Mureşan şi Ion Ciobanu — de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, care şi-au lansat în spaţiu experimentul, pe o rachetă REXUS, pusă la dispoziţie de către Agenţia Spaţială Europeană. Grupul venit din România a fost cel mai tânăr din competiţie şi a fost selectat să participe la acest program dintre alte câteva sute venite din alte ţări europene. Studenţii au fost susţinuţi de către Universitatea Politehnică din Bucuresti şi de către cercetătorii Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, care le-au permis să testeze topirea metalelor — parte esenţială a experimentului lor. Obiectivul echipei LOW-GRAVITY a fost acela de a investiga deformarea suprafeţei aliajelor şi metalelor după ce au fost topite şi sudate în condiţii de miligravitaţie, rezultatele urmând sǎ fie comparate cu cele obţinute în laboratoarele de pe Pământ. Cu alte cuvinte, scopul lor este de a folosi un laser pentru a topi mostre din metalele folosite pentru construirea de rachete. La următoarea ediţie vor fi lansate rachetele de sondare REXUS 19 şi 20 în primăvara anului 2016, fiecare ajungând la o altitudine cuprinsă între 75 şi 90 km, mai mare decât baloanele, dar cu o durată de zbor mai scurtǎ. Fiecare oferă aproximativ 5 minute de experiment, cu posibilitatea de a avea şi 2 minute de gravitaţie redusă, şi pot transporta o sarcină totalăde aproape 40 kg.

Ambele campanii de lansare vor avea loc la Centrul Spaţial SSC Esrange aflat în apropierea de Kiruna, în Nordul Suediei. Condiţii de participare Cei care sunt interesaţi de participare la acest program trebuie să trimită o propunere de experiment panǎ pe 13 octombrie 2014. În acest an înscrierile încep cu câteva luni mai devreme, astfel încât studenţii vor avea mai mult timp să ia în considerare participarea şi să îşi formeze ideile înainte de a prezenta o propunere. Selecţia va avea loc în două etape. În urma prezentării ideilor până pe 13 octobrie 2014 vor fi preselectate 15 echipe, care vor fi invitate să ia parte la un workshop ţinut la ESTEC între 2-4 decembrie 2014, unde propunerile lor vor fi evaluate de către juriu. 10 dintre ele vor fi alese pentru a intra în programul REXUS/BEXUS şi a începe construcţia experimentelor, în paralel cu 10 echipe germane.

Experimentele care vor fi alese trebuie concepute şi realizate la cel mai înalt standard posibil.

Mai multe detalii despre eveniment puteţi găsi aici.

Credit imagine: SNSB