AU FOST ALEȘI FINALIȘTII COMPETIȚIEI NAȚIONALE CANSAT 2020
5, February 2020

Preselecțiile pentru competiția națională de CanSat – România 2020 s-au încheiat, zece echipe fiind selectate să participe la faza națională ce va avea loc la Timișoara în luna aprilie. Evenimentul este organizat de ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).

CanSat-ul este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doza de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri. CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei rachete, balon sau drone și va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță.

Dată fiind calitatea crescândă a echipelor, procesul de selecție se dovedește din ce în ce mai riguros de la an la an. Echipele selectate sunt următoarele:

 

  • miniTehnicus, echipa coordonată de Tănăsescu Carmen Felicia de la Colegiul National „Andrei Saguna” din Braşov
  • Helios, echipa coordonată de Corina Farkas de la Liceul de Arte „Sabin Dragoi” din Arad
  • Mikó20, echipa coordonată de Mária Pető de la Liceul „Székely Mikó” din Sf. Gheorghe, Covasna
  • Tomis 6, echipa coordonată de Băraru Ion de la Colegiul National „Mircea cel Bătrân” din Constanţa
  • CoderDojo Oradea Space Robotics, echipa coordonată de Daniel Erzse de la CoderDojo Oradea, Bihor
  • GAGARIN, echipa coordonată de Gabriel Anastasiu de la Colegiul National „Alexandru cel Bun” Gura Humorului și colegiul National „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Suceava
  • Solaris, echipa coordonată de Gabriel Teodorescu de la Colegiul National „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, Cluj
  • Tellosat, echipa coordonată de Renata Graziela Boar de la Colegiul National „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, Timiș
  • Carmen Sylva 4: Aspiration, echipa coordonată de Serbu Florin Constantin de la Liceul „Carmen Sylva” Eforie Sud, Constanța
  • RoboticUS, echipa coordonată de Rotariu Ioan-Iulian de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Iași.

Finala Competiției Naționale de CanSat, ediția 2020, va avea loc în perioada 22-26 aprilie la Timișoara, cu lansare de la aerodromul de la Caransebeș.

Prima echipă clasată de la fiecare competiție națională, împreună cu echipele selectate direct de ESA, va participa la finala europeană, care va avea loc în perioada 22-27 iunie 2020.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România și pe site-ul CanSat.

Credit imagine: ESA