Au fost aleşi câştigătorii primei Competiţii Naţionale de CanSat România 2015
8, April 2015

Echipa Nexus Suceava, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” – Suceava, coordonată de către dnul. profesor de Fizică Şutac Victor, va reprezenta România la competiţia europeană de CanSat, ca urmare a câştigării finalei naţionale organizate la Timişoara de către ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială) în perioada 3-4 aprilie 2015. Finala Competiției Europene de CanSat va fi organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie 2015.

Echipa NEXUS este formată din trei elevi de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“ şi unul de la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” Suceava, după cum urmează: Tudor Andronic, Alexandru Hânţescu şi Emanuel Tabără, elevi în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş“ şi Răzvan Stefan Gearasim, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”.

Locul II a revenit echipei Rocket Engineers, de la Colegiul Naţional „Ienăchiță Văcărescu” din Târgovişte, coordonată de către dnul. profesor State Gabriel, iar pe locul III s-a clasat echipa TOMIS, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” – Constanța, coordonată de către dnul. profesor Băraru Ion.

Participanţii în competiţie au răspuns provocării de a include toate subsistemele majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Lansarea proiectelor celor opt echipe finaliste a avut loc la Aeroportul Utilitar Timişoara (Aerodromul Cioca) de la înălţimea de 1 000 de metri dintr-un motodeltaplan în perioada 4-5 aprilie, iar la eveniment a fost prezent şi Paxi, mascota Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Misiunea principală a fost aceeaşi pentru toate echipele participante, şi anume de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Misiunea secundară a fost aleasă de către fiecare echipă participantă în funcție de preferinţe, şi a variat de la măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiații din jur, la aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o țintă.

Competiţia Națională de CanSat a fost organizată anul acesta pentru prima dată în România de către ESERO România — un proiect al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi ESA — sprijinită de către Consiliul Judeţean Timiş, Aeroportul Utilitar Timişoara, Clubul Sportiv “ASALT” Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Regia Autonomă de Transport Timişoara, Colegiul Naţional C.D. Loga – Timişoara, Colegiul Naţional Bănăţean – Timişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România şi pe site-ul www.cansat.eu.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare. Prin acest centru, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Agenţia Spaţială Europeană (ESA) doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.

medalii

 

Credit imagini: ESERO Romania