Astronautul ESA, Tim Peake, îşi începe misiunea de 6 luni la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
17, December 2015

Astronautul ESA, Tim Peake, astronautul NASA, Tim Kopra, şi comandantul cosmonaut rus, Yuri Malenchenko, au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională pe 15 decembrie, la şase ore după lansarea de la 13:03 ora României.

Nava spaţială Soyuz TMA-19M a andocat la Staţia Spaţială la 19:33 ora României. Astronauţii au deschis trapa la 21:58 ora României, după ce s-au asigurat că zona de conexiune dintre lansatorul Soyuz de șapte tone și stația de 400 tone este etanșă.

Echipajul a fost primit la bord de către cosmonauţii ruşi Mikhail Korniyenko şi Sergei Volkov şi astronautul Scott Kelly al NASA.

Acest moment a marcat începutul misiunii Principia de şase luni a lui Tim şi încununarea a şase ani de pregătire care au început odată cu selecţia în corpul european de astronauţi în anul 2009.

Un program educațional de dimensiuni mari este programat să inspire și să atragă copii și elevi către codare, regimuri de fitness și lecții din spațiu cu Tim în calitate de instructor.

Tim este al treilea astronaut al ESA care va rămâne pe complexul orbital de cercetare în acest an. Samantha Cristoforetti şi-a încheiat misiunea cu durată record de 199 de zile în iunie, în timp ce Andreas Mogensen a realizat un tur aglomerat de 10 zile în luna septembrie.

În cadrul misiunii Principia Tim va pune în aplicare zeci de experimente pentru cercetătorii aflaţi pe Pământ în timp ce orbitează planeta noastră la 28 800 kilometri pe oră. Cele mai importante puncte ale planului său științific includ creșterea de cristale şi de vase de sânge în spaţiu, simularea de structuri atomice și realizarea de diagrame ale anumitor zone din creier pe măsură ce acestea se adaptează la situaţii stresante.

Yuri, Tim și Tim au câteva zile la dispoziţie pentru a se stabili şi pentru a se obişnui să lucreze în condiţii de imponderabilitate înainte de a începe săptămâna de lucru de 40 de ore în care vor realiza experimente și vor contribui la întreţinerea stației.

Aceştia se află într-o companie bună: Scott Kelly și Mikhail Korniyenko locuiesc pe Staţie de mai bine de 300 de zile începând cu luna martie, ca parte a șederii lor de tip maraton cu rolul de a cerceta modul în care organismul uman se adaptează la misiuni mai lungi.

Îl puteţi urmări pe Tim și misiunea Principia pe timpeake.esa.int.

Prima apariție media

Presa are posibilitatea de a vorbi cu Tim în direct pe 18 decembrie de la Centrul European de Astronauţi, baza de origine a tuturor astronauţilor ESA. Evenimentul va fi difuzat pe http://www.livestream.com/ESA; întrebările pot fi adresate numai de către jurnaliștii prezenţi în persoană.

Credit imagine: ESA/NASA