Astronauții vor folosi Modulul Utilitar European pe Lună
9, June 2020

Atunci când astronauții vor aseleniza din nou pe Lună, în 2024, vor ajunge acolo și cu ajutorul Modulului Utilitar European (European Service Module). Agenția Spațială Europeană (ESA) a semnat contractul pentru construirea unui al treilea Modul Utilitar European, pentru capsula Orion a NASA, urmează să transporte astronauți pe Lună.

În 2024, a treia misiune Artemis va lansa astronauți către satelitul natural al Pământului, pentru prima aterizare pe Lună după o pauză de peste 50 de ani, de la misiunea Apollo 17.

În timp ce programul Artemis al NASA va readuce oamenii pe Lună, Modulul Utilitar European al ESA va furniza toate elementele esențiale pentru viața și călătoria astronauților — apă, aer, propulsie, electricitate și o temperatură confortabilă.

Orion are dimensiunea unei case, iar Modulul Utilitar European ar ocupa primul etaj — având 4 metri în diametru și în înălțime. Modulul are patru aripi solare care se extind pe o lungime de 19 m și sunt capabile să genereze suficientă energie pentru a alimenta două gospodării. Au o capacitate de 8,6 tone de combustibil necesar alimentării motorului principal al lui Orion și 32 de propulsoare mai mici, care vor menține modulul pe traseu în drum spre Lună și îi vor readuce pe Pământ.

Primul Modul Utilitar European a fost trimis la Centrul Spațial Kennedy pentru o lansare NASA fără echipaj de anul viitor; al doilea este în producție la Airbus în Bremen, Germania.

Puteți citi mai multe despre subiect la acest link.

Sursă imagine: NASA/ESA/ATG Medialab