Ascensiunea și decăderea asteroidului cu cel mai ridicat potențial de pericol din ultimii zece ani
4, martie 2022

Pentru câteva zile pline de suspans din luna ianuarie, un asteroid de aproximativ 70 de metri a devenit cel mai observat obiect, având cel mai mare potențial de risc din ultimul deceniu. În ciuda faptului că Luna a compromis inițial observațiile, acum se știe sigur că asteroidul nu prezintă nici un pericol.

Observațiile inițiale ale asteroidului numit „2022 AE1” au arătat un potențial impact cu Pământul pe 4 iulie 2023 – timp insuficient pentru a încerca devierea asteroidului suficient de mare pentru a provoca daune reale în unele zone locale în cazul în care impactul ar avea loc.

În mod îngrijorător, șansa de impact părea să crească pe baza primelor șapte zile de observații. A urmat o săptămână dramatică „în întuneric”, timp în care Luna plină a eclipsat potențialul obiect de impact, excluzând observațiile ulterioare. Pe măsură ce Luna s-a îndepărtat și cerul s-a întunecat, Centrul de Coordonare pentru Obiecte din Apropierea Pământului (Near-Earth Object Coordination Centre – NEOCC) al ESA a efectuat din nou observații, constatând că șansa de impact scade semnificativ.

De atunci, a fost confirmat că 2022 AE1 nu va afecta Pământul și a fost eliminat de pe lista de riscuri a ESA.

Apărarea planetară utilizează scara Palermo pentru a clasifica și prioritiza riscul de impact de la obiectele din apropierea Pământului (NEO), combinând data potențială a impactului, energia cu care ar lovi și probabilitatea impactului.

Există asteroizi care cu siguranță vor lovi Pământul, însă ei sunt atât de mici încât devin aproape imperceptibili pe măsură ce ard în atmosfera noastră. Alți asteroizi ar putea fi giganți, capabili să provoace o extincție sau daune imense, dar aceștia sunt pe o orbită în jurul Soarelui, fiind lipsiți de risc.

Asteroidul 2022 AE1 a atins – 0.66 pe scara Palermo.

Valorile mai mici de -2 pe scara Palermo reflectă evenimente fără consecințe probabile; cele între -2 și 0 indică situații care merită o monitorizare atentă, iar valorile pozitive indică, în general, situații care merită un anumit nivel de îngrijorare.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA/NEOCC