Ariane 5 pregătește terenul pentru Ariane 6
20, October 2016

Ariane 5 numără 74 de lansări succesive realizate cu succes, demonstrând că este la fel de fiabilă ca și Ariane 4. În același timp, proiectul Ariane 5 pune bazele pentru Ariane 6.

Pe 5 octombrie, Arianespace a anunțat lansarea cu succes a unei sarcini utile duble, de pe Portul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză.

Sarcina utilă a avut o masă de 9809 kg, în timp ce masă totală a misiunii a fost de 10663 kg. Sky Muster II va livra servicii de internet de mare viteză în Australia, în timp ce satelitul indian GSAT-18 va oferi servicii de telecomunicații la nivel național.

Această lansare a inclus și un experiment realizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și de Airbus Safran Launchers, ce a avut loc după separarea celor doi sateliți. În acest experiment, treapta superioară și-a continuat drumul pentru încă 30 de minute, pentru a reproduce durata mai mare a misiunilor Ariane 6. În acest timp a fost studiat comportamentul materialului propulsant în condiții de microgravitație, cu ajutorul a 65 de senzori și a unei camere din rezervorul cu hidrogen lichid. Datele strânse vor fi utilizate pentru definirea treptei superioare a Ariane 6.

Credit imagine: ESA