Apel deschis pentru cursul ESA „Introducere în Drept Spațial”
3, April 2017

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții români specializați în inginerie sau științe să participe la cursul „Introducere în Drept Spațial”, organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Evenimentul are loc în perioada 29 mai – 2 iunie 2017, la Centrul ESA din Redu, Belgia. Termenul limită pentru înscrieri este 10 aprilie 2017.

Toate activitățile spațiale sunt reglementate de Dreptul Spațial, un domeniu care a început să fie dezvoltat cu ocazia lansării satelitului Sputnik 1, în 1957. Mai târziu, Națiunile Unite au creat Comitetul pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Atmosferic, ce include și un subcomitet pe teme legale. Tratatul pentru Spațiul Atmosferic, baza pentru Dreptul Spațial, a fost introdus în anul 1967.

Inginerii spațiali și oamenii de știință se vor confrunta fără îndoială cu aspecte legale în munca lor, motiv pentru care este important ca aceștia să cunoască elementele de bază ale Dreptului Spațial.

Pentru a ajuta în această direcție, Biroul pentru Educație al ESA, alături de Departamentul de Servicii Legale, organizează cursul de pregătire „Introducere în Drept Spațial”. Acesta se adresează tuturor studenților specializați în inginerie sau științe. Cursul va avea loc la Centrul de Pregătire și Educație al Academiei ESA, parte a Centrului Redu din Belgia.

Studenții vor învăța despre cadrul legal internațional ce reglementează activitățile spațiale, dar vor fi familiarizați și cu legislația națională în Drept Spațial. Spre finalul săptămânii de curs, aceștia vor avea de realizat și un mic proiect.

Pentru a participa la curs, studenții interesați sunt rugați să completeze acest formular având grijă să respecte următoarele criterii de eligibilitate:

– să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 32 de ani;
– să fie cetățeni ai unui Stat Membru sau Asociat ESA;
– să fie înscriși la cursuri universitare de zi, cu specializări în inginerie sau științe.

Termenul limită de înscriere este 10 aprilie 2017.

Studenții selectați vor primi o sponsorizare care va acoperi costurile de cazare și masă, precum și costurile de transport până la 200 euro.

Mai multe detalii despre condițiile de înscriere sunt disponibile aici.

Credit imagine: ESA