Agenția Spațială Română (ROSA) îi invită pe reprezentanții mediului academic și al celui industrial să trimită propuneri în cadrul apelului de idei pentru deservirea pe orbită (In-Orbit Servicing) lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA). ESA își propune să deschidă calea către o nouă eră a activităților în spațiu, cum ar fi realimentarea, renovarea, asamblarea, fabricarea și reciclarea.
Prima etapă „cererea de informații” a fost postată pe platforma OSIP (Open Space Innovation Platform) a ESA, susținută de către Directorul General al ESA, Josef Aschbacher. Respondenții sunt invitați să propună atât un concept de vehicul spațială pentru reparații, cât și să identifice un potențial client care ar avea nevoie de aceste servicii. Unul sau mai multe concepte vor fi prezentate în următorul Consiliu ministerial al ESA, în 2022.
Una dintre principalele constrângeri de proiectare a misiunilor spațiale este faptul că acestea sunt construite pentru o fiabilitate ridicată, deoarece odată ce ajung pe orbită nu pot fi remediate. Reparațiile pe orbită ar reprezenta o schimbare de paradigmă, deoarece aceste module spațiale ar putea să efectueze remedieri, să adauge funcționalități, să realimenteze sau chiar să recicleze părți ale sateliților pe care îi deservesc.
Platforma OSIP (Open Space Innovation Platform) a ESA reprezintă un punct de pornire pentru idei noi, atât ca răspuns la probleme specifice, cât și la idei noi. Platforma vine în ajutorul persoanelor care doresc să contribuie la cercetarea spațială europeană și să interacționeze cu experți din industria spațială. De asemenea, încurajează ideile persoanelor juridice interesate să interacționeze cu ESA și să obțină finanțare sau sprijin pentru noi activități de cercetare.
OSIP permite ESA să descopere idei noi și să investească în activități neconvenționale pentru a încuraja progresul în industria spațială.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA