Anunț privind oportunitatea de folosire a serviciului Space Rider al ESA
24, November 2021

ESA anunță companiile și instituțiile interesate de posibilitatea de folosire a serviciilor primului zbor tur-retur al sistemului reutilizabil Space Rider, precum și al viitoarelor sale lansări în orbita joasă. Cei interesați să aplice până pe 30 noiembrie.

Debutul lui Space Rider este planificat pentru anul 2023. Lansat pe o rachetă Vega-C, acesta va oferi un laborator în spațiu pentru o serie de aplicații, altitudini și înclinații de orbită.

Space Rider este un laborator robotic fără echipaj iar dimensiunea lui este aproximativ cât două camionete. După lansare pe Vega-C, acesta va rămâne pe orbita joasă timp de aproximativ două luni.

ESA a lansat un Anunț  Oportunitate, fără restricții privind naționalitatea pentru clienții comerciali sau instituționali.

Experimentarea științifică în microgravitație pentru domeniul farmaceutic și biologie sunt doar câteva exemple din ceea ce va putea oferi Space Rider. Alte exemple includ demonstrarea și validarea pe orbită a tehnologiilor pentru aplicații precum robotica pentru explorare, instrumentarea pentru Observarea Pământului, supravegherea pentru monitorizarea dezastrelor Pământului și inspecția sateliților.

La sfârșitul misiunii sale, Space Rider se va întoarce pe Pământ cu încărcăturile sale utile și va ateriza pe pistă pentru a le descărca și pentru a fi recondiționat pentru următorul zbor.

Aceasta reprezintă și o oportunitate pentru companiile din sectorul non-spațial de a beneficia de activități din domeniul spațial.

Modulul său de reintrare găzduiește un depozit multifuncțional de marfă, care oferă un volum de 1200 de litri pentru până la 600 kg de încărcătură utilă pentru clienți. Sarcinile utile sunt integrate în compartimentul multifuncțional de încărcătură al modulului de reintrare, ce are interfețe standard dar personalizabile. Modulul de reintrare cuplat cu modulul orbital AVUM furnizează energie, împreună cu capacități termice, de control, de manipulare a datelor și de telemetrie, pe parcursul misiunilor care sunt estimate să dureze până la două luni sau mai mult, dacă este necesar. 

Organizatiile interesate trebuie să-și manifeste dorința de participare înregistrându-se prin intermediul portalului esa-star.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA-Jacky Huart