Anunţ de Oportunitate pentru oameni de ştiinţă interdisciplinari în cadrul misiunii JUICE
9, March 2015

ESA a lansat un Anunţ de Oportunitate (AO) pentru participarea comunităţii ştiinţifice în rolul de Oameni de Ştiinţă Interdisciplinari (Interdisciplinary Scientists – IDSs) în misiunea JUICE. Propunerile pot fi trimise până pe 15 aprilie 2015 şi trebuie precedate de o Scrisoare de Intenţie obligatorie, trimisă până la 20 martie 2015. Anunţul de Oportunitate este disponibil aici.

JUpiter ICy moons Explorer (JUICE) este prima misiune de talie mare din cadrul programului Cosmic Vision al ESA. Aceasta are ca scop o explorare cuprinzătoare a sistemului Jovian cu accent special pe Jupiter, pe mediul său, și pe sateliții galileeni Ganymede, Europa și Callisto, prin investigarea lor ca obiecte planetare și potențiale habitate. Data de lansare planificată este iunie 2022, cu oportunitatea de rezervă în august 2023.

În urma adoptării JUICE de către Comitetului ESA pentru Programe Științifice, la reuniunea din noiembrie 2014, misiunea este acum în faza de implementare. Scopul acestei etape va fi de a armoniza munca din cadrul echipei de lucru (Science Working Team) a JUICE și activitățile complementare realizate de către IDS în domenii care necesită o atenție interdisciplinară, pentru dezvoltarea cu succes a misiunii.

ESA își propune să numească până la trei oameni de ştiinţă interdisciplinari pentru o perioadă inițială de trei ani, cu posibilitatea de reînnoire. ESA intenționează să lanseze Anunţuri de Oportunitate suplimentare într-o etapă ulterioară pentru diferite faze ale misiunii.

Acest AO este deschis oamenilor de ştiinţă din întreaga lume.

Detalii complete despre acest AO sunt disponibile în pachetul de informații, care conține:

  • JUICE IDS AO
  • JUICE Science Management Plan (SMP); ESA/SPC(2012)20
  • JUICE Definition Study Report (Red Book); ESA/SRE(2014)1

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina AO.

Credit imagine: ESA/AOES