Alunecare de teren pe marginea unui crater
12, January 2022

O alunecare de teren lungă de 5 km domină această scenă, captată de ExoMars Trace Gas Orbiter pe 13 aprilie 2021. Alunecarea de teren a avut loc pe marginea unui crater de 35 km lățime în regiunea Aeolis a lui Marte (151,88°E/27,38°S).

Alunecările de teren sunt procese geomorfologice care au loc în condiții specifice de mediu. Pe Marte, ca și pe Pământ, acestea au diverse forme și dimensiuni, iar analogiile de pe Pământ sunt folosite pentru a înțelege procese similare observate pe corpurile planetare.

Pentru această alunecare de teren, zona de rupere, de unde s-a prăbușit materialul, este ușor în afara cadrului, deși zonele de transport și depozit prezintă detalii deosebite, precum striațiile longitudinale și crestele de curgere. Craterele de impact de pe lob indică faptul că acesta nu este un eveniment recent, însă rămâne o provocare pentru datarea cu exactitate a formării acestuia.

TGO a sosit pe orbita lui Marte în 2016 și și-a început misiunea științifică completă în 2018. Sonda nu numai că furnizează imagini spectaculoase, ci oferă și cel mai bun inventar al gazelor atmosferice ale planetei și cartografiază suprafața planetei pentru locații bogate în apă. De asemenea, va furniza servicii de retransmisie de date pentru cea de-a doua misiune ExoMars, care cuprinde roverul Rosalind Franklin și platforma Kazachok, când va ajunge pe Marte în 2023.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA/Roscosmos/CaSSIS, CC BY-SA 3.0 IGO