Al XVlea Congres Planetar al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic
4, October 1999

Între 4 si 9 octombrie 1999, 25 de astronauti si cosmonauti din 11 tari s-au adunat la Bucuresti cu ocazia celui de-al XV-lea Congres Planetar al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic. Gazduit de cosmonautul român Dumitru Prunariu, tema celui de-al XV-lea Congres a fost Spatiul si astronomia. Catre noul Mileniu.

ASE este o organizatie independenta, nonprofit, profesionala, si educationala care reuneste peste 250 de cosmonauti si astronauti din 30 de tari. Fondata în 1985, misiunea ASE este de a constitui un forum pentru un dialog profesional între indivizii care au zburat în spatiul extra-atmosferic, de a promova cercetarea si explorarea spatiului cosmic în beneficiul tuturor, de a constientiza omenirea asupra problemelor mediului, de a încuraja cooperarea cosmica internationala.

De la înfiintare ASE desfasoara anual Congrese Planetare, care servesc drept forum pentru membrii acesteia care interactioneaza profesional si pun în practica programe ale asociatiei. Aceste evenimente anuale care se desfasoara pe parcursul unei saptamâni genereaza o comunicare activa privind subiecte de interes comun pentru comunitatea cosmica internationala, pentru institutii guvernamentale si pentru public. Membrii asociatiei fac schimb de informatii asupra programelor lor nationale în domeniul cosmic, fac prezentari tehnice legate de operatiuni în cadrul zborurilor cosmice pilotate, desfasoara discutii axate pe tematica congresului si acorda Distinctia Planetara a ASE, Casca de cristal unei personalitati care si-a adus o contributie deosebita la dezvoltarea si promovarea domeniului abordat în tematica congresului. Personalitatile carora le-a fost pâna în prezent acordata distinctia sunt: Jacques-Yves Cousteau, Oleg Gazenko, Gerard O’Neill, Thomas Paine, Boris Rauschenbah, Yash Pal, Hendrick van de Hulst, Hans Dietrich Genscher, Isaac Asimov, Hermann Bondi, Valentina Gagarina, Stanislaw Lem, Nicolas Mateesco Matte, José María Figueres si Edith Cresson.

In calitate de unica asociatie profesionala a astronautilor si cosmonautilor din întreaga lume, ASE sprijina dezvoltarea explorarii spatiului cosmic prin oportunitatile de comunicare la nivel international oferite profesionistilor în domeniu. ASE colaboreaza strâns cu alte organizatii cosmice internationale profesionale în vederea extinderii si stimularii dialogului privind domenii ca siguranta zborurilor cosmice, salvarea în caz de avarii si performantele umane în mediul extra-atmosferic, rezultatul materializându-se de multe ori în rapoarte tehnice si publicatii stiintifice.

Referitor la educatie, ASE cauta sa stimuleze si sa anime în rândul tuturor oamenilor cunoasterea continua si la nivel înalt. Pentru a realiza acest lucru, ASE împartaseste cunostintele si experienta membrilor sai publicului larg si în special tineretului din întreaga lume. Membrii ASE cred ca o întelegere crescuta de catre public a problemelor tehnologice si legate de mediu va ajuta la luarea unor decizii întelepte privind directiile viitoare de dezvoltare a explorarilor cosmice si, desigur, privind mediul în care traim. Intre activitatile educationale desfasurate de ASE se numara turnee internationale, anuale de prezentari efectuate de membrii sai, sponsorizarea unor filme cu tematica cosmica, a unor piese de teatru si productii video, cooperarea în publicarea unor carti si calendare cu tematica cosmica si colaborarea în cadrul programelor educationale ale altor organizatii cu preocupari cosmice, ca Challenger Center, National Space Society, United States Space Foundation, si Planetary Society.

ASE considera important ca membrii sai sa aiba posibilitatea sa transmita perspectiva unica pe care au dobândit-o asupra Pamântului, sa ajute la stimularea sentimentului de responsabilitate al umanitatii referitor la viitorul planetei noastre. Programele ASE cauta sa extinda rolul pe care îl joaca spatiul cosmic în monitorizarea impactului activitatii umane asupra Pamântului, luând în considerare cunostintele despre mediu obtinute prin intermediul activitatilor cosmice, atât de necesare pentru rezolvarea multelor probleme ecologice existente. Printre primele activitati desfasurate de ASE în domeniul educatiei ecologice a fost publicarea best-seller-ului international The Home Planet, participarea la ceremoniile dedicate Zilei Pamântului si Misiunii spre planeta Pamânt ale Organizatiei Natiunilor Unite, conducerea parteneriatului în cadrul efortului international de conservare a padurilor materializat în programului Arbor Project, cât si sponsorizarea unor filme si înregistrari video pe probleme de mediu.

ASE actioneaza permanent pentru promovarea cooperarii internationale în domeniul explorarii spatiului cosmic. Intrucât explorarea spatiului constituie o activitate care implica o tehnologie înalta si resurse financiare mari, membrii ASE considera ca investirea într-un scop comun de catre mai multe tari a resurselor materiale si a inteligentei umane nu poate aduce decât beneficii. Dialogul stabilit între reprezentantii programelor cosmice nationale, contactul cu factorii de decizie în domeniu la nivel international duc la noi oportunitati de cooperare în noul mediu de schimbari politice profunde la nivel planetar. ASE a devenit membru observator al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic, având astfel posibilitatea sa interactioneze direct cu reprezentantii natiunilor lumii în promovarea scopurilor benefice pe care si le-a propus.

ASE îsi asuma misiunea de a actiona continuu pentru implementarea calitatii si eficientei în domeniul explorarii de catre om a spatiului cosmic. Dezvoltarea la nivel global implica o cooperare internationala în domeniul stiintelor si explorarii spatiului cosmic ce va continua sa se extinda în secolul 21. Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic va continua sa actioneze ca promotor si vizionar asupra extinderii umanitatii dincolo de limitele planetei natale, spre alte stele.