Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială de Stat din Ucraina au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în explorarea și utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic
28, April 2017

Pe 27 aprilie 2017, Dl. Marius – Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) și Dl. Golub Oleksandr, Primul Vicepreședinte al Agenției Spațiale de Stat din Ucraina, au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care cele doua agenții se angajează să coopereze în explorarea și utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic.

Reprezentanții celor doua agenții, alături de reprezentați ai comunităților științifice și industriale din ambele țări s-au întâlnit la București, la sediul ROSA.

Memorandumul a fost semnat ținând cont de dorința celor două state de a întări relațiile de prietenie și cooperare și de a stabili modalități de cooperare între cele două state care să promoveze dezvoltarea de beneficii sociale, economice și culturale pentru cetățenii lor. De asemenea, Memorandumul a fost bazat pe interesul comun al celor două țări de a extinde utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic și de a menține spațiul accesibil colaborărilor internaționale cu scop exclusiv pașnic. 

Cele două agenții s-au angajat să colaboreze în domenii precum:

– științe spațiale de bază, meteorologie, teledetecție, geofizică, astronomie și altele;
– instrumente spațiale științifice și tehnice;
– microsateliți și minisateliți destinați scopurilor științifice și comerciale;
– sisteme de teledetecție;
– sisteme de telecomunicații spațiale și transport;
– sateliți cu misiuni științifice;
– infrastructură la sol;
– sisteme de comunicații satelitare;
– tehnologie spațială avansată;
– cooperare cu Agenția Spațială Europeană (ESA).

Memorandumul prevede de asemenea modalitățile concrete în care aceste obiective vor fi duse la îndeplinire.

Credit imagine: Agenția Spațială Română (ROSA)

2017 03 MoM B