Agenția Spațială Română (ROSA) și Administrația Națională pentru Spațiu a Chinei (CNSA) se angajează să-și consolideze colaborarea bilaterală
29, November 2016

În noiembrie 2016, reprezentanții Agenției Spațiale Române (ROSA) și ai Administrației Naționale pentru Spațiu a Chinei (CNSA) s-au întâlnit la sediul ROSA, în București, România, pentru a discuta despre consolidarea și extinderea colaborării bilaterale, bazate pe o viziune strategică pe termen lung. Întâlnirea a fost prezidată de Președintele ROSA, Dl. Marius-Ioan Piso, și de Vice-Administratorul CNSA, Dl. Wu Yanhua.

Luând în considerare programele spațiale curente și viitoare ale celor două agenții, Dl. Marius-Ioan Piso și Dl. Wu Yanhua au subliniat angajamentul acestora de a întări și dezvolta o cooperare bilaterală în domenii precum: explorarea spațiului îndepărtat, științele spațiului și ale Pământului, observarea Pământului și aplicațiile sale asupra evoluției climatului și mediului înconjurător.

Dl. Marius-Ioan Piso și Dl. Wu Yanhua au hotărât să inițieze procesul pentru aprobarea unui Memorandum de Înțelegere între Agenția Spațială Română (ROSA) și Administrația Națională pentru Spațiu a Chinei (CNSA) pentru cooperare în explorarea și utilizarea spațiului extra-atmosferic în scopuri pașnice. Scopul Memorandumului este să promoveze dezvoltarea ROSA și CNSA, având la bază beneficii comune pentru ambele state.

ROSA și CNSA au agreat să exploreze și posibilitatea stabilirii unui Comitet Comun de Cooperare Spațială cu scopul de a elabora un plan pe termen lung și de a revizui progresul cooperării bilaterale.

CNSA a adresat o invitație oficială către ROSA și către delegații săi industriali și instituționali de a vizita CNSA și centrele spațiale chineze anul viitor, pentru a continua discuțiile productive asupra cooperării spațiale bilaterale. 

Credit imagini: Agenția Spațială Română (ROSA)

2016 ROSA CNSA Imagine B  

2016 ROSA CNSA Imagine C

 2016 ROSA CNSA Imagine D

 2016 ROSA CNSA Imagine E

 2016 ROSA CNSA Imagine F