Agenția Spațială Română, desemnată Autoritate Competentă pentru România și punct național de contact pentru Serviciul Public Reglementat, componentă a programului european Galileo
27, October 2016

Agenția Spațială Română a fost desemnată Autoritate Competentă pentru România (CPA) și punct național de contact pentru Serviciul Public Reglementat (Public Regulated Service – PRS) constituit în cadrul programului european de radionavigație prin satelit Galileo, dezvoltat de Uniunea Europeană în colaborare cu Agenția Spațială Europeană.

Potrivit Memorandumului aprobat pe 26 octombrie de Guvern, utilizarea în România a Serviciului Public Reglementat va facilita accesul industriei românești la tehnologiile PRS și va permite fabricarea de receptoare, module de securitate și dezvoltarea de servicii suport, în condițiile în care cerințele în materie de securitate fac necesară atribuirea acestei sarcini exclusiv unui stat-membru care a desemnat o autoritate PRS competentă sau unor întreprinderi stabilite pe teritoriul unui stat-membru care a desemnat o autoritate PRS competentă.

Actul normativ prevede, de asemenea, efectuarea unei analize operaționale, economice, legale, tehnice și de securitate de către Comisia interministerială pentru valorificarea serviciilor oferite de Sistemele de Radionavigație prin Satelit (GNSS), în scopul reglementării domeniului PRS în România și pentru organizarea și operaționalizarea Autorității PRS Competente, inclusiv distribuirea sarcinilor între mai multe instituții.

Sistemul global de radionavigație prin satelit constituit în cadrul programului Galileo se află în prezent în faza de definitivare a infrastructurii spațiale și de sol. Serviciile furnizate de sistemul Galileo vor fi disponibile gradual, începând din trimestrul al patrulea al anului 2016, urmând ca din anul 2020 să se atingă operaționalitatea completă a acestuia.

Serviciul Public Reglementat (Public Regulated Service – PRS) este rezervat utilizatorilor autorizați de către statele participante și asigură semnale robuste și criptate pentru aplicații și servicii, rezistență la interferențe voluntare sau involuntare și un nivel sporit de continuitate a serviciilor de urgență, a serviciilor de aplicare a legii, securitate internă și controlul frontierelor, serviciilor critice de furnizare a energiei, comunicații electronice, de transport, activități strategice și apărare.

Accesul statelor membre la Serviciul Public Reglementat – PRS este gratuit, conform normelor europene în domeniu, dar pentru utilizarea acestuia este obligatorie desemnarea unei Autorități PRS competentă la nivelul statului membru, care să asigure respectarea Standardelor Minime Comune pentru utilizarea PRS. Un număr de 16 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene participă la ora actuală la Serviciul Public Reglementat – PRS.

În prezent, Agenția Spațială Română (ROSA), prin prisma competențelor și responsabilităților ei legale, este activă în Programul Galileo, reprezentanții ei participând la comitete, grupuri de lucru, consilii de program, administrative sau de securitate Galileo în cadrul Comisiei Europene, Agenției GNSS European sau Agenției Spațiale Europene.

Știre preluată de pe www.gov.ro

Credit imagine: ESA – P. Carril