A început Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2014!
4, October 2014

Agenţia Spaţială Română (ROSA), coordonatorul naţional al activităţilor din domeniul spaţial, se alătură comunității spațiale internaționale care în perioada 4-10 octombrie sărbătorește evenimentul anual Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic (World Space Week – WSW). Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2014 marchează cea de-a 15-a aniversare a declarației acestei săptămâni speciale de către Organizația Națiunilor Unite în 1999.

Pornind de la doar câteva evenimente organizate în anii timpurii, Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic a crescut până la a fi cel mai mare eveniment public dedicat spaţiului pe Pământ: numai anul trecut au fost organizate peste 1.400 de activităţi în 80 de ţări de pe toate continentele, inclusiv Antarctica, iar popularitate WSW este în continuă creștere.

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o sărbătoare internaţională dedicată explorării spațiale, ştiinţei, tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane. Adunarea Generală a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an între 4-10 Octombrie, sărbătorind astfel lansarea de către URSS, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti. În februarie 1958 SUA au trimis în spațiu un al doilea satelit, Vanguard 2, care a transmis semnale mai bine de 6 ani.

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este deschisă participării tuturor. Instituţii publice, firme, organizaţii non-profit, cadre didactice, chiar şi persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sărbători spaţiul anul acesta. Tema de anul acesta este “Spațiul îți ghidează pașii”, subliniind importanța sistemului global de navigației prin satelit (GNSS) pentru lumea modernă.

Pentru mai multe detalii vizitați website-ul WSW.