A fost stabilită calea pentru comunicațiile comerciale în jurul Lunii
21, December 2021

ESA a confirmat semnarea unui contract pentru lansarea, în 2024, a satelitului Lunar Pathfinder care va furniza servicii de comunicații în jurul Lunii.

Va urma o serie întreaga de misiuni de exploatare lunară, iar în multe dintre ele este implicată ESA. Printre acestea se numără și programul Artemis al Nasa, landerele lunare comerciale, landerul Luna 25 și 27 ale Rusiei și viitorul European Large Lunar Lander (EL3).

Lunar Pathfinder reprezintă un prim pas către viziunea ambițioasă a ESA, Moonlight, de a crea o rețea de sateliți de comunicații și releu de date care să servească utilizatorii din întreaga lume. Astfel de sateliți ar putea oferi, de asemenea, date de navigație pentru explorarea lunii, la fel cum astăzi ne deplasăm pe Pământ folosind Galileo și GPS-ul.

Partea îndepărtată și regiunile polare ale Lunii constituie o zonă de interes special pentru agențiile spațiale, fiind o sursă potențială de resurse pentru apă, combustibil și oxigen. Un satelit releu de comunicații, cum ar fi Lunar Pathfinder, este necesar pentru a asigura contactul continuu atât pentru roboți, cât și pentru oameni.

Misiunea Lunar Pathfinder găzduiește, de asemenea, două experimente separate ESA, primul testând posibilitatea utilizării sateliților de navigație existenți pentru poziționarea pe Lună, iar al doilea, un monitor de vreme spațială pentru a înțelege nivelurile radiațiilor din jurul Lunii – lucru important pentru exploratorii umani.

Mai multe detalii aici

Credit imagine: SSTL