A fost semnat contractul pentru un satelit meteo arctic
19, March 2021

Având în vedere necesitatea actualizării mai rapide a prognozelor meteo în zona Arctică și nevoia ca datele satelitare relevante să fie primite mai frecvent, ESA a semnat un contract pentru construirea unui prototip de satelit pentru misiunea Arctic Weather Satellite.

Prototipul este precursorul unei constelații de sateliți care ar furniza un flux aproape constant de date despre temperatura și umiditate din fiecare locație de pe Pământ- permițând, pentru prima dată, prognozele meteo pe distanțe foarte scurte sau „prognoză imediată”, în regiunea Arctică. Meteorologii vor folosi, de asemenea, misiunea pentru a îmbunătăți prognozele meteo din întreaga lume.

Prognozele meteo exacte sunt o parte esențială a vieții de zi cu zi, folosite pentru simpla alegere a hainelor până la planificarea recoltării culturilor, direcționarea navelor și gestionarea resurselor de energie regenerabilă.

Astăzi, sateliții, atât pe orbita geostaționară, cât și pe orbita polară, oferă o multitudine de informații pe care meteorologii le folosesc în mod obișnuit pentru a prognoza vremea, însă cu toate acestea, monitorizarea regiunii Arctice rămâne insuficientă.

Sateliții meteorologici geostationari Meteosat ai Europei poziționați la 36.000 km deasupra ecuatorului transmit imagini la fiecare 15 minute pe întregul Pământ și la fiecare cinci minute spre Europa, dar nu au vizibilitate la latitudini mai mari, mai aproape de poli și, prin urmare, nu pot fi folosiți pentru prognoza meteo în regiunea Arctică.

Mai multe detalii găsiți aici.

Credit imagine: ESA–J. Huart, CC BY-SA 3.0 IGO