Pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon din atmosfera Pământului se apropie de niveluri pe care omenirea nu le-a mai trăit până acum, nevoia de monitorizare a surselor de emisie este mai urgentă decât oricând. Astfel, misiunea Copernicus Carbon Dioxide Monitoring a devenit una cu prioritate ridicată. Pe 31 iulie 2020, Agenția Spațială Europeană (ESA) a semnat un contract pentru construirea primilor doi sateliți din cadrul misiunii.
Aceasta va fi prima misiune care va măsura cantitatea de dioxid de carbon eliberată în atmosferă prin activitatea umană.
Deși măsurătorile efectuate la sol pot monitoriza schimbările în conținutul de dioxid de carbon al atmosferei, nu se poate indica cu acuratețe care sunt emisiile antropogene ale unor anumite state, sau chiar unor anumite orașe sau regiuni. Noile măsurători bazate pe date spațiale vor permite obținerea de date comparabile la nivel global.
Misiunea CO2M — Copernicus Carbon Dioxide Monitoring — își propune să umple aceste lacune. În plus, datele obținute prin CO2M vor putea fi utilizate pentru a urmări și a implementa îndeplinirea obiectivelor asumate prin Acordul de la Paris.
Noile misiuni Copernicus calcă pe urmele misiunilor Sentinel, care constituie în prezent componenta principală a programului european Copernicus de monitorizare a mediului. Componenta spațială a programului Copernicus este co-finanțată de Uniunea Europeană și Statele Membre ESA.
Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile la acest link.
Credit imagine: Pixabay/Foto-RaBe