Agenția Spațială Română (ROSA) și Academia Internațională de Astronautică (IAA) au organizat în perioada 27 – 28 iunie 2019 cea de-a opta ediția a Conferinței dedicate Sistemelor Spațiale ca Infrastructuri critice. Evenimentul a avut loc la Mamaia, România. Tema conferinței din acest an a fost „From kilograms to kilobytes, from substance to information, from matter to structure”.
Dependența tot mai mare de sistemele spațiale le plasează pe acestea în zona infrastructurii critice, a cărei perturbare sau distrugere poate genera daune de lungă durată. În acest context, obiectivul evenimentului este să aducă la aceeași masă experți din domeniul spațial pentru a construi o înțelegere comună și clară a modurilor în care acțiunile pe termen scurt și lung legate de spațiu ar trebui să fie conturate, pentru a fi în beneficiul tuturor actorilor implicați.
Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) a susținut prezentarea de deschidere a conferinței și a prezentat mai târziu un raport de activitate pentru Grupul IAA de Studiu 5.13. Alte subiecte abordate la conferință au fost: complexitatea procesului decizional pentru structurile spațiale ca infrastructuri critice, cum pot fi protejate comunicațiile satelitare de întreruperi intenționate, mega constelații, vulnerabilitățile sistemelor spațiale de monitorizare a agriculturii, Stația de la sol SST Cheia.
Prezentări tehnice au fost susținute pe teme precum: metode autonome de evitare a coliziunilor sateliților utilizând inteligența artificială, studii cu privire la rezistența la radiații, platforma ESA CSS etc.
La eveniment au avut și o masă rotundă pe tema „Dezvoltarea de capacități instituționale și promovarea cooperării în domeniul structurile spațiale ca infrastructuri critice”.
Informații suplimentare sunt disponibile accesând acest link.
Credit imagine: ROSA