O aplicație recent lansată pentru Android vă va transforma smartphone-ul într-un instrument științific de tip crowdsource. Dacă lăsați telefonul lângă fereastră în fiecare noapte, cu localizarea prin satelit activă, acesta va înregistra mici variații ale semnalelor satelitului, adunând date folositoare în învățarea automată în domeniul meteorologiei și modelelor de vreme spațială.
Aplicația CAMALIOT, dezvoltată în cadrul programului de cercetare în domeniul navigației prin satelit – NAVISP al ESA cu sprijinul sistemului european GNSS, este compatibilă cu peste 50 modele de smartphone-uri de pe piață care sunt echipate cu receptoare de navigație prin satelit cu frecvență dublă.
Pe lângă faptul că ajută la crearea de noi modele de prognoză meteorologică pentru Pământ și spațiu, participanții au și șansa de a câștiga premii, inclusiv telefoane noi și vouchere Amazon. Această campanie de „știință cetățenească” se desfășoară timp de patru luni, până la sfârșitul lunii iulie.
„Sistemele globale de navigație prin satelit, precum cel european — Galileo — , au revoluționat viața de zi cu zi”, explică inginerul de navigație al ESA Vicente Navarro.
„Și semnalele modulate cu precizie generate continu de zecile de sateliți GNSS de pe orbită se dovedesc, de asemenea, o resursă valoroasă pentru știință. Aceasta este utilizată din ce în ce mai mult pentru a studia mediul în atmosfera Pământului, oceanele sau la suprafață. Centrul nostru GNSS Science Support a fost creat pentru a sprijini aceste tendințe.”
NAVISP analizează tot felul de idei inteligente cu privire la viitorul navigației: modalități de îmbunătățire a navigației prin satelit, sisteme alternative de poziționare și noi servicii și aplicații de navigație.
În parteneriat cu mediul de afaceri și cercetătorii europeni, au fost inițiate până acum peste 200 de proiecte NAVISP.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: Universitatea din Bath