Un satelit de telecomunicații care poate fi reprogramat pe orbită, oferind astfel o capacitate fără precedent de reconfigurare a misiunii, a trecut cu succes de testele pe orbită și este gata de intrare în uz.
Dezvoltat în cadrul unui proiect de parteneriat între ESA și operatorul de sateliți Eutelsat, împreună cu principalul producător Airbus, Eutelsat Quantum este pionierul unui nou val de sateliți flexibili proiectați cu ajutorul industriei spațiale europene.
Satelitul a fost lansat pe 30 iulie la bordul unei rachete Ariane 5, din Portul Spațial European din Guyana Franceză și și-a atins poziția finală pe orbită câteva zile mai târziu, la 48°E. De atunci, a fost testat complet de la un capăt la altul, performanța sa a fost verificată, iar operațiunile la sol au fost validate.
Satelitul prevăzut cu un software flexibil este pregătit să intre în serviciul comercial, iar scopul lui va fi acela de a furniza date și comunicații mobile pentru guverne și alți utilizatori prin intermediul operatorului său din Franța, Eutelsat.
Fiind proiectat să poată fi reprogramat pe orbită și în orice moment, acesta poate răspunde cererilor în schimbare de transmisie de date și comunicații securizate pe parcursul duratei sale de viață de 15 ani.
Fasciculele sale pot fi remodelate și redirecționate pentru a se deplasa aproape în timp real, oferind informații pasagerilor de la bordul aeronavelor aflate în mișcare, vapoarelor, camioanelor și mașinilor. În plus, fasciculele pot fi ajustate cu ușurință pentru a putea furniza mai multe date în cazul în care există o cerere mai mare.
Satelitul poate detecta și caracteriza orice tip de emisii dăunătoare, fiind capabil să răspundă dinamic la orice interferență accidentală sau bruiaj intenționat.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: Airbus