Șase echipe românești, în finala internațională la NASA Space Apps Challenge 2021
14, October 2021

Agenția Spațială Română (ROSA) felicită echipele câștigătoare ale NASA Space Apps Challenge România 2021.

Concursul național, parte a celui mai mare hackathon internațional dedicat științei, s-a desfășurat în perioada 2-3 octombrie, la această ediție luând parte 15 echipe. Pentru etapa de jurizare internațională a competiției s-au calificat 6 echipe din România, astfel:

București

Star – echipa a conceput o seră compactă pentru suplimentarea nutrițională a unei misiuni pilotate pe Marte, cu scopul de a maximiza producția de plante într-un spațiu restrâns, de a îmbunătăți dieta și de propune soluții inovatoare pentru problemele actuale ale agriculturii spațiale;

Aqualood –echipa  a dezvoltat Starwalker, un joc educațional de explorare spațială pentru copii de 10-14 ani, cu menirea de a le trezi copiilor noi interese și pasiuni, susținând, astfel, avansarea societății.

Cluj Napoca

IoT4Nature – echipa a conceput un dispozitiv electronic care să asigure detașarea de la parașută în condiții de siguranță și într-un mod care să nu dăuneze mediului înconjurător, evitând șocul și praful de pușcă generate de mijloacele pirotehnice.

Petru Rares Straight to Space – echipa a împărtășit experiența câștigată prin lansarea unui balon meteorologic, în luna august – plan, listă de materiale, lecții învățate, probleme survenite și soluțiile aferente, măsurători, date și dispozitivele de backup necesare – pentru a le veni în ajutor celor care doresc să lanseze un balon meteorologic.

Timișoara

Dione – au dezvoltat Astroknowledge, un joc prin care participanții învață despre spațiu și care servește și ca instrument de predare cu ajutorul căruia profesorii le pot inspira tinerilor pasiunea pentru explorarea spațială;

Iași

Hypercube – au elaborat un proiect care creează o hartă virtuală a globului și afișează în timp real toate deșeurile spațiale care orbitează în jurul Pământului, cu impact atât asupra călătoriilor în spațiu, cât și asupra a diverse aspecte ale vieții pe Pământ.

Un premiu special a fost acordat echipei A.M.C.G., din București, pentru ideea lor cu potențial în zona spațială – crearea unui site web care ajută NASA să transmită informații către cercetători.

Din juriu a făcut parte și Ulpia Elena Botezatu, cercetător în cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA).

Echipele câștigătoare din România vor fi evaluate alături de celelalte proiecte câștigătoare la nivel global de experții agenției spațiale. Marele premiu al competiției globale este șansa de a participa la lansarea unei navete spațiale în 2022.

Mai multe informații despre NASA Space Apps Challenge găsiți aici.

Credit imagine: NASA Space Apps Challenge Romania