Agenția Spațială Română (ROSA) și Academia Internațională de Astronautică (IAA) au organizat în perioada 5 – 6 august 2021 cea de-a zecea ediție a Conferinței dedicate Sistemelor Spațiale ca Infrastructuri Critice. Evenimentul a avut loc în format hibrid în Delta Dunării, România.
Dependența tot mai mare de sistemele spațiale le plasează pe acestea în zona infrastructurii critice, a cărei perturbare sau distrugere poate genera daune de lungă durată. În acest context, obiectivul evenimentului este să aducă la aceeași masă experți din domeniul spațial pentru a construi o înțelegere comună și clară a modurilor în care acțiunile pe termen scurt și lung legate de spațiu ar trebui să fie conturate, pentru a fi în beneficiul tuturor actorilor implicați.
Spațiul reprezintă un obiectiv strategic întrucât sistemele spațiale contribuie la buna derulare a funcțiilor civile, militare, de securitate și apărare. Cu un număr din ce în ce mai mare de actori implicați în domeniul cercetării spațiale, amenințările asupra sistemelor spațiale ar putea să crească deoarece astfel de tehnologii au nevoie de o viziune integrată.
Interconectivitatea sistemelor spațiale și dependența crescută a planetei de acestea pot avea consecințe negative asupra națiunilor în situația în care acte de natură iresponsabilă se întâmplă în spațiu.
Subiectele abordate la conferința din acest an au fost: noile configurații spațiale, cazuri critice și reglementări globale (de exemplu impedimentele, proprietatea asupra infrastructurilor spațiale), gestionarea traficului spațial și problemele legale și reglementările privind sistemele spațiale naționale, regionale și globale, cu accent pe România, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Mai multe detalii despre conferință se găsesc pe pagina evenimentului.
Credit imagine: ROSA