Cum poate știința spațială să combată schimbările climatice
4, August 2021

Dacă ați urmărit știrile Stației Spațiale Internaționale știți că sute de experimente științifice sunt efectuate pe orbita joasă a Pământului, iar ritmul lor este în creștere. Aceasta este o veste minunată pentru oamenii de știință, în special pentru cei care se pregătesc de ani de zile să-și trimită experimentul în avanpostul orbital, dar ce semnificație are pentru oamenii de pe Pământ?

Ce beneficii aduce știința celor neinteresați de nanoparticulele de plasmă, măsurarea subiectivă a timpului în microgravitate sau călătoriile pe Marte în viitor?

Posibil multe. Experimentele efectuate pe Stația Spațială Internațională ar putea ajuta, de fapt, la salvarea planetei noastre. Privind dincolo de rezultatele inițiale, apare întrebarea: „Cum pot fi utile aceste informații în alte domenii?”

ASIM

Instrumentul ASIM – the Atmosphere-Space Interactions Monitor –  a fost instalat pe Stația Spațială în 2018.  Împreună, camerele optice, fotometrele și un detector de raze X și gamma observă activitatea electrică  a furtunilor cu descărcări electrice din atmosfera superioară.

Anatomia unei furtuni este extrem de interesantă pentru cei care studiază fizica fundamentală, dar în același timp poate să ofere informații valoroase oamenilor de știință care studiază schimbările climatice.

Furtunile și clima

Furtunile se formează atunci când aerul fierbinte se ridică și vine în contact cu straturi de aer mai rece din atmosfera superioară. Acest flux de aer transportă cu el particulele și gazele de seră prezente în regiunile inferioare ale atmosferei Pământului.

Descărcările electrice dintr-un nor au un efect chimic asupra gazelor din aer și conduc la concentrații mai mari de ozon și oxid azotat, gaze cu efect de seră care stau la baza schimbărilor climatice.

Astfel de cercetări vor fi extrem de benefică în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cu cât putem înțelege mai mult, cu atât vom putea evita efectele negative.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA / NASA