Solar Orbiter a fost lansat pe 10 februarie 2020 și în prezent își continua drumul spre principala sa misiune științifică ce va începe anul acesta în noiembrie. Dacă cele patru instrumente au fost active în majoritatea timpului de la lansare, colectând date științifice despre mediul din jurul sondei, operarea celor șase instrumente de teledetecție în timpul fazei de croazieră se concentrează în principal pe calibrarea instrumentelor și sunt activate numai în timpul campaniilor de testare specifice.
Apropierea de Soare la periheliu, de pe 10 februarie 2021, când sonda s-a aflat la jumătatea distanţei dintre Pământ şi Soare, a oferit echipei de savanți posibilitatea de a face observații dedicate, de a testa instrumentele şi de a se pregăti pentru a face faţă viitoarei faze ştiinţifice. În modul de funcționare complet, instrumentele de teledetecție și de monitorizare vor face observații comune în mod constant.
În timpul acestei apropieri de Soare, privită de pe Pământ, sonda s-a aflat „în spatele” Soarelui, astfel că viteza de transfer a datelor a fost foarte scăzută. Așadar, a fost nevoie de mult timp pentru ca datele din survolul din apropiere să fie descărcate complet, ele fiind încă în procesul de analizare.
La scurt timp după cea mai apropiată abordare, printr-o coincidență fericită, trei dintre instrumentele de teledetecție ale lui Solar Orbiter au capturat două ejecții coronale de masă. Camera cu imagini ultraviolete extreme (Extreme Ultraviolet Imager/EUI), camera cu imagini heliosferice (Heliospheric Imager/SoloHI) şi coronagraful Metis (Metis coronagraph) au surprins diferite aspecte ale celor două ejecții coronale de pe parcursul zilei.
În acelaşi timp, ejecţiile au fost observate de satelitul Proba-2 al ESA şi Observatorul Solar şi Heliosferic (Heliospheric Observatory/SOHO) al ESA/NASA de pe faţa „frontală” a Soarelui, în timp ce observatorul STEREO-A al NASA, aflat mai departe de linia Soare-Pământ, a văzut, de asemenea, o parte dintre aceste evenimente, ceea ce a permis obţinerea unei imagini globale a fenomenului produs.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA