Teste cu drona pentru radarul de asteroizi al misiunii Hera
31, May 2021

În cadrul unui test practic al unor antene fabricate pentru a efectua prima scanare radar în interiorul unui asteroid, drona din imagine a ridicat în aer o replică  al CubeSat-ului Juventas.

Juventas, care are mărimea unei cutii de pantofi, va fi transportat către perechea binară de asteroizi Didymos în cadrul misiunii Hera, a ESA, misiune la care ia parte și România. Odată ce zboară liber în spațiu, Juventas va iniția antena în formă de cruce pentru a efectua o scanare radar de joasă frecvență până la 100 m depărtare, în cel mai mic dintre cei doi asteroizi, Dimorphos. Astfel de frecvențe joase duc la lungimi de undă de aproximativ 6m, prea lungi pentru majoritatea dispozitivelor de măsurare la interior. 

Testarea le-a permis să evalueze cantitatea de putere radiată a antenelor comparativ cu modelarea prin frecvențe radio, și de asemenea, să estimeze la ce altitudine se va întrerupe interferența din cauza reflexiilor solului.

2021 05 Hera Drone

TU Dresden lucrează la amplasarea antenei, amplificarea și simularea performanței instrumentului radar Juventas, în timp ce Astronika din Polonia construiește antenele, iar EmTronix în Luxemburg dezvoltă sistemul de generare a semnalului. Misiunea completă Juventas este condusă de GomSpace pentru ESA.

Mai multe detalii aici.

Credit imagini: ESA; TU Dresden