Josef Aschbacher, desemnat viitorul Director General al ESA
21, December 2020

Pe 17 decembrie 2020, dr. Josef Aschbacher a fost desemnat viitorul director general al Agenției Spațiale Europene (ESA) de către Consiliul ESA. Acesta îl va succede pe prof. Jan Wörner, al cărui mandat se încheie pe 30 iunie 2021.

Dr. Aschbacher este în prezent director ESA pentru programul de Observarea Pământului și directorul ESRIN, un centru ESA de lângă Roma pentru Observarea Pământului.

Născut în Austria, Dr. Aschbacher a studiat la Universitatea din Innsbruck, unde a absolvit masteratul și a obținut titlul de doctor în Științe Naturale. Acesta are o experiență de trei decenii în organizații internaționale, precum ESA, Comisia Europeană, Agenția Spațială din Austria și Institutul Asiatic de Tehnologie.

Josef Aschbacher și-a început cariera în cadrul ESA în anul 1990, ca tânăr absolvent al ESRIN. În perioada 1994 – 2001, a lucrat în cadrul la Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, aflat în Ispra, Italia. În anul 2001, a revenit la ESA, la sediul din Paris, în rolul de coordonator de programe, fiind responsabil în special cu activitățile programului Copernicus.

În 2006, a deveni șef al Biroului Copernicus, fiind responsabil de coordonarea tuturor activităților pentru Copernicus, atât în cadrul Agenției, cât și cu parteneri externi, în special Comisia Europeană.

Din 2014, a preluat componenta de planificare și coordonare în cadrul ESRIN, fiind responsabil cu planificarea programelor de Observarea Pământului ale ESA și pentru formularea și implementarea unor decizii strategice la nivelul directoratului.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați acest link.

Credit imagine: ESA–Philippe Sebirot